De supermarkt voor vaste banen in het transport

Alles over de functie: Tankwagenchauffeur

Home » Functies » Alles over de functie: Tankwagenchauffeur
INHOUDSOPGAVE

Heb je een passie voor het besturen van grote voertuigen en een sterk verantwoordelijkheidsgevoel? Als tankwagenchauffeur ben je de sleutelfiguur in het veilig transporteren van (gevaarlijke) vloeistoffen, zoals ADR-vloeistoffen. Ontdek wat deze functie inhoudt, wat de eisen zijn, en hoe je de rol van tankwagenchauffeur succesvol kunt vervullen. In dit artikel komen onderwerpen aan bod zoals de dagelijkse werkzaamheden, verantwoordelijkheden, veiligheid, opleiding, salaris en arbeidsvoorwaarden. Ook bespreken we de variërende werkplekken en vacatures in deze spannende sector.

Wat is een tankwagenchauffeur en wat zijn de verantwoordelijkheden?

Een tankwagenchauffeur is een beroepschauffeur die verantwoordelijk is voor het transporteren van vloeistoffen in een speciaal uitgeruste auto of vrachtwagen, ook bekend als een tankwagen. In dit artikel zullen we ingaan op de specifieke kenmerken van een tankwagen en enkele van de belangrijkste taken en verantwoordelijkheden van een tankwagenchauffeur bespreken.

Definitie van een tankwagen

Een tankwagen is een voertuig dat speciaal is ontworpen voor het vervoer van vloeistoffen, waaronder zowel gevaarlijke als niet-gevaarlijke stoffen. Deze voertuigen zijn uitgerust met een tank die speciaal is aangepast om verschillende soorten vloeistoffen veilig te kunnen vervoeren. Bij gevaarlijke vloeistoffen, zoals ADR-vloeistoffen (brandstof en zuren), zijn er speciale eisen en veiligheidssystemen van toepassing om de risico’s bij het transport te minimaliseren.

Bijzondere verantwoordelijkheden en veiligheidsaspecten

De verantwoordelijkheden van een tankwagenchauffeur gaan veel verder dan het besturen van het voertuig. Hun taken omvatten het controleren van de lading, het volgen van strikte wet- en regelgeving, het bijhouden van uitgebreide administratie en het onderhouden van hun voertuig. Bovendien is de veiligheid van de tankwagenchauffeur van cruciaal belang, aangezien fouten ernstige ecologische, economische en menselijke gevolgen kunnen hebben.

Om de veiligheid te waarborgen, moeten tankwagenchauffeurs zich strikt houden aan nationale en internationale regelgeving en protocollen, en voortdurend hun kennis opfrissen over onder andere veiligheidssystemen en transportprotocollen. Soms zijn ze ook verplicht om speciale trainingen en cursussen te volgen, zoals opleidingen voor het vervoer van gevaarlijke stoffen en het behalen van het ADR-certificaat. Inzicht hebben in de eisen en verantwoordelijkheden van een tankwagenchauffeur is cruciaal voor het veilig en efficiënt uitvoeren van deze functie.

De dagelijkse werkzaamheden van een tankwagenchauffeur

Als tankwagenchauffeur heb je een divers takenpakket dat verder gaat dan alleen het sturen van de tankwagen. Je bent verantwoordelijk voor het laden en lossen van gevaarlijke vloeistoffen, ook wel ADR-vloeistoffen genoemd. Dit vereist dat je nauwlettend met veiligheidsvoorschriften moet omgaan om incidenten te voorkomen.

Daarnaast volg je als chauffeur strenge wetten en regels, waaronder het Basisnet – Nederlandse wetgeving die speciale transportroutes voorschrijft voor het vervoer van gevaarlijke stoffen. Dit betekent dat je niet zomaar elke route kunt nemen en dat je goed op de hoogte moet zijn van de toegestane wegen om zo veilig mogelijk te werk te gaan.

Ook klantencontact is een belangrijk onderdeel van je dagelijkse werkzaamheden. Je informeert klanten over de status van hun zending en je coördineert de levering met de ontvanger. Goede communicatievaardigheden zijn hierbij essentieel, evenals het bieden van uitstekende klantenservice.

Samenwerking en communicatie met je team zijn eveneens van groot belang. Als tankwagenchauffeur werk je nauw samen met collega’s en leidinggevenden om ervoor te zorgen dat het transport van ADR-vloeistoffen veilig en efficiënt verloopt. Periodieke teammeetings en updates zijn gebruikelijk, en je dient altijd beschikbaar te zijn voor overleg en aanvullende instructies.

Een typische dag als tankwagenchauffeur bestaat uit de volgende stappen:

 1. Het controleren en voorbereiden van de tankwagen;
 2. Het inladen en controleren van de ADR-vloeistoffen;
 3. Rijden volgens de toegewezen route volgens het Basisnet;
 4. Nauwkeurig lossen van de lading, met inachtneming van de veiligheid;
 5. Klantcontact onderhouden en bezorginformatie doorgeven;
 6. Samenwerken met teamleden en leidinggevenden;
 7. Veilig retourneren naar de standplaats.

Als tankwagenchauffeur speel je een cruciale rol in de logistieke keten en ben je verantwoordelijk voor het veilig vervoeren van gevaarlijke stoffen. Je dagelijkse werkzaamheden vereisen flexibiliteit, verantwoordelijkheidsgevoel en aandacht voor detail, maar bieden tegelijkertijd een uitdagende en dynamische werkomgeving.

Het belang van veiligheid in de functie tankwagenchauffeur

Veiligheid speelt een cruciale rol in de functie van een tankwagenchauffeur. De grootste prioriteit van de chauffeur is om de ADR-vloeistoffen op een verantwoorde en veilige manier te vervoeren. Dit vereist niet alleen een zorgvuldige naleving van de veiligheidsprotocollen en de wet- en regelgeving, maar ook voortdurende scholing en training op het gebied van veilig transport.

Veiligheidsprotocollen voor het vervoeren van ADR-vloeistoffen

Het naleven van veiligheidsprotocollen is essentieel bij het vervoeren van gevaarlijke vloeistoffen zoals ADR-vloeistoffen. Om de veiligheid van zowel de chauffeur als andere weggebruikers te waarborgen, worden tankwagenchauffeurs opgeleid in het juist laden en lossen van de vrachtwagen, het veilig omgaan met de lading en de benodigde bewegwijzering op de voertuigen. Daarnaast dient de chauffeur ook op de hoogte te zijn van de te volgen transportroutes en de bijbehorende risico’s.

Wetten en regelgeving omtrent veilig transport

In Nederland worden transportroutes voor gevaarlijke stoffen gereguleerd door het Basisnet. Dit netwerk zorgt ervoor dat het vervoer van gevaarlijke stoffen op een gecontroleerde en veilige manier plaatsvindt, met specifieke regels en voorschriften. Tankwagenchauffeurs dienen bekend te zijn met deze wet- en regelgeving en alle relevante ontwikkelingen te volgen, zodat ze op de hoogte blijven van de huidige eisen voor veilig transport.

Het is duidelijk dat de veiligheid van de tankwagenchauffeur en andere weggebruikers van het grootste belang is bij het vervoeren van ADR-vloeistoffen. Door strikte naleving van de veiligheidsprotocollen en een gedegen kennis van wet- en regelgeving kunnen tankwagenchauffeurs ervoor zorgen dat hun werkzaamheden op een verantwoorde en veilige manier worden uitgevoerd.

Hoe word je een tankwagenchauffeur?

Een carrière als tankwagenchauffeur biedt de mogelijkheid om te werken zonder de noodzaak van een specifiek diploma. Om tankwagenchauffeur te worden, is het belangrijk dat je een goede beheersing hebt van de Nederlandse taal, voldoende rijervaring en een verantwoordelijke instelling. Daarnaast spelen klantgerichtheid, betrouwbaarheid en flexibiliteit een belangrijke rol in deze functie.

Een essentiële vereiste voor het rijden als tankwagenchauffeur, is het behalen van een ADR-certificaat. Dit certificaat is noodzakelijk voor het veilig vervoeren van gevaarlijke stoffen en kan worden behaald via het CBR. Om dit certificaat te verkrijgen, dien je een specifieke opleiding te volgen die zich richt op het veilig transporteren van gevaarlijke stoffen.

Hieronder vind je een overzicht van de stappen die je moet doorlopen om als tankwagenchauffeur aan de slag te gaan:

 1. Verzeker je ervan dat je voldoet aan de basisvereisten zoals goede taalvaardigheid, rijervaring en klantgerichtheid.
 2. Volg een opleiding om je ADR-certificaat te behalen.
 3. Behaal het ADR-certificaat via het CBR.
 4. Zoek beschikbare vacatures en solliciteer op de functie van tankwagenchauffeur.

Als je eenmaal als tankwagenchauffeur aan het werk bent, is het belangrijk om je kennis en vaardigheden voortdurend bij te schaven om veilig en efficiënt te blijven werken. Dit kan bijvoorbeeld door het volgen van aanvullende trainingen en cursussen die specifiek gericht zijn op het vakgebied van tankwagenchauffeurs.

Benodigde certificaten en rijbewijzen voor tankwagenchauffeurs

Om als tankwagenchauffeur te werken, dien je over de nodige certificaten en rijbewijzen te beschikken. Het ADR-certificaat en rijbewijs CE zijn essentieel voor het veilig en verantwoord vervoeren van gevaarlijke stoffen. Daarnaast zijn code 95 en een bestuurderskaart cruciale elementen. In deze sectie zullen we dieper ingaan op deze verschillende eisen en hoe je deze kunt behalen.

Het ADR-certificaat verkrijgen

Het ADR-certificaat is nodig om gevaarlijke stoffen te vervoeren. Het wordt afgegeven door het CBR na het succesvol afronden van een verplichte opleiding. Tijdens deze opleiding leer je onder andere over eerste hulp, brandbestrijding en veiligheidsmaatregelen. Het ADR-certificaat is vijf jaar geldig, waarna je een herhalingscursus moet volgen om het te verlengen.

Het belang van rijbewijs CE bij het besturen van grote voertuigen

Rijbewijs CE is noodzakelijk voor het besturen van voertuigen met een aanhanger boven de 750 kg, zoals grote tankwagens. Om dit rijbewijs te behalen, moet je al in het bezit zijn van een rijbewijs C. Je volgt vervolgens een praktijkopleiding en legt een praktijkexamen af bij het CBR. Hierbij is aandacht voor het veilig besturen van de voertuigcombinatie en het bedienen van de tankinstallatie.

Met het behalen van rijbewijs CE ontgrendel je ook de code 95, een verplichte kwalificatie voor beroepschauffeurs. Code 95 bestaat uit een nascholingstraject van 35 uur, dat elke vijf jaar moet worden herhaald. Tot slot moet je als tankwagenchauffeur over een geldige bestuurderskaart beschikken, die je kunt aanvragen bij de Kiwa.

Hieronder vind je een overzicht van de benodigde certificaten, rijbewijzen en vereisten voor een tankwagenchauffeur:

Benodigdheid Omschrijving Aanbieder / Uitgever
ADR-certificaat Certificaat voor het vervoeren van gevaarlijke stoffen CBR
Rijbewijs CE Rijbewijs voor voertuigcombinaties met een totaal gewicht boven 3500 kg CBR
Code 95 Verplichte nascholing voor beroepschauffeurs CBR
Bestuurderskaart Persoonsgebonden kaart voor beroepschauffeurs, nodig om de digitale tachograaf te bedienen Kiwa

Het behalen van deze certificaten en rijbewijzen draagt bij aan een veilige en succesvolle carrière als tankwagenchauffeur. Ze zorgen ervoor dat je voldoet aan de wettelijke eisen en dat je bekwaam bent in het uitvoeren van deze uitdagende en verantwoordelijke functie.

Wat verdient een tankwagenchauffeur?

Werken als tankwagenchauffeur wordt beloond met een salaris dat varieert tussen de € 2.000 en € 3.100 bruto per maand in 2023. Onregelmatige werktijden en ploegendiensten brengen extra toeslagen met zich mee, wat het salaris aantrekkelijk kan maken. Daarbij horen ook secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een goed pensioen en vakantiedagen. Om een beter beeld te geven van de salarisindicatie en de bijbehorende toeslagen, laten we de verschillende componenten zien in onderstaande tabel:

Component Bedrag Beschrijving
Basissalaris € 2.000 – € 3.100 Bruto per maand (2023 indicatie)
Toeslag onregelmatige tijden 10% – 50% van basissalaris Afhankelijk van de onregelmatigheid en tijdstip
Toeslag ploegendiensten 10% – 25% van basissalaris Afhankelijk van het aantal ploegen en de uren
Pensioen Wisselend Vaak gebaseerd op branche en bedrijf
Vakantiedagen 25 – 30 dagen Op basis van een fulltime dienstverband

Naast deze financiële factoren kunnen er ook andere secundaire arbeidsvoorwaarden zijn, zoals opleidingsmogelijkheden, een reiskostenvergoeding en ziektekostenverzekering. Deze voorwaarden zijn afhankelijk van het bedrijf waarvoor je als tankwagenchauffeur aan de slag gaat.

Opleidingen en trainingen voor een carrière als tankwagenchauffeur

Voor een succesvolle carrière als tankwagenchauffeur zijn er verschillende opleidingen en cursussen beschikbaar die geen specifieke vooropleidingseisen stellen. Deze opleidingen helpen je bij het behalen van de benodigde certificaten en het ontwikkelen van essentiële vaardigheden. Bovendien biedt het beroep veel carrièremogelijkheden en specialisaties binnen de logistiek en transportsector.

Opleiding zonder specifieke vooropleidingseisen

Er zijn diverse opleidingsinstituten waar je een opleiding tot tankwagenchauffeur kunt volgen zonder dat er voorafgaande opleidingseisen zijn. Deze instituten richten zich op het verwerven van de benodigde certificaten zoals ADR en het ontwikkelen van belangrijke vaardigheden voor het veilig en efficiënt vervoeren van vloeistoffen. Dit zorgt ervoor dat je goed voorbereid bent op een loopbaan in de logistiek en transportsector.

Doorgroeimogelijkheden en specialisaties binnen het vakgebied

Als tankwagenchauffeur zijn er diverse carrièremogelijkheden en specialisaties binnen de logistiek en transportsector. Enkele voorbeelden van doorgroei- en specialisatiemogelijkheden zijn het bekleden van leidinggevende posities, zoals het coördineren van een team chauffeurs, of het specialiseren in het vervoer van specifieke stoffen. Dit zorgt voor een boeiende en uitdagende werkomgeving met voldoende kansen voor professionele ontwikkeling.

Door het volgen van een opleiding tankwagenchauffeur en het benutten van de beschikbare carrièremogelijkheden, kan je een succesvolle loopbaan opbouwen in de dynamische wereld van logistiek en transport.

De variërende werkplekken van een tankwagenchauffeur

Tankwagenchauffeurs hebben diverse mogelijke werkplekken, waaronder het rijden op de Nederlandse wegen, de platforms van Schiphol en de havens van Rotterdam. Ook internationale routes behoren tot de mogelijkheden, wat het beroep zeer gevarieerd en dynamisch maakt. Als tankwagenchauffeur kun je dus iedere dag weer een nieuwe uitdaging verwachten en jezelf blijven ontwikkelen in de logistieke sector en het transport.

Niet alleen biedt het werken als tankwagenchauffeur een scala aan verschillende werkplekken, maar het geeft je ook de kans om samen te werken met een breed scala aan bedrijven en sectoren. Of je nu betrokken bent bij het vervoer van brandstoffen voor luchtvaart- of scheepvaartmaatschappijen, of het vervoeren van chemicaliën voor de industrie, je speelt een cruciale rol in het draaiende houden van de Nederlandse economie.

Al met al biedt het beroep van tankwagenchauffeur unieke kansen om te werken in verscheidene fascinerende omgevingen, zoals de drukke havens en platforms van grote internationale luchthavens, tot aan het rustige platteland en snelwegen van ons land. Dus als je op zoek bent naar een beroep met uiteenlopende werkplekken en uitdagingen, overweeg dan zeker een carrière als tankwagenchauffeur in de transport- en logistieke sector.

FAQ

Wat doet een tankwagenchauffeur precies?

Een tankwagenchauffeur vervoert vloeistoffen, waaronder gevaarlijke ADR-vloeistoffen zoals brandstof en zuren, met een speciaal uitgeruste auto of vrachtwagen. Naast het besturen van het voertuig, zijn zij verantwoordelijk voor het laden en lossen van de vloeistoffen, het naleven van wet- en regelgeving en het onderhouden van contact met klanten en collega’s.

Welke certificaten en rijbewijzen zijn vereist voor een tankwagenchauffeur?

Om als tankwagenchauffeur te werken, moet je een ADR-certificaat hebben voor het vervoer van gevaarlijke stoffen en rijbewijs CE om grote voertuigen te besturen. Daarnaast zijn code 95 en een bestuurderskaart belangrijke elementen in de certificering.

Hoe kan ik tankwagenchauffeur worden?

Om tankwagenchauffeur te worden, heb je geen specifiek diploma nodig, maar rijervaring en een verantwoordelijke instelling zijn belangrijk. Daarnaast is het behalen van een ADR-certificaat, rijbewijs CE, code 95 en een bestuurderskaart essentieel. Er zijn opleidingen beschikbaar die gericht zijn op het behalen van deze certificeringen en het aanleren van cruciale vaardigheden.

Welk salaris kan ik verwachten als tankwagenchauffeur?

Het salaris van een tankwagenchauffeur varieert tussen de € 2.000 en € 3.100 bruto per maand in 2023. Onregelmatige werktijden en ploegendiensten brengen extra toeslagen met zich mee, wat het salaris aantrekkelijk kan maken. Secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een pensioen en vakantiedagen zijn ook van toepassing.

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden en specialisaties als tankwagenchauffeur?

Binnen het beroep van tankwagenchauffeur zijn er doorgroeimogelijkheden naar leidinggevende posities of specialisaties in het vervoer van specifieke stoffen. Door opleidingen en trainingen te volgen, kun je je verder ontwikkelen in dit vakgebied.

Waar kan ik als tankwagenchauffeur aan de slag?

Tankwagenchauffeurs kunnen op diverse plaatsen werken, zoals op de Nederlandse wegen, Schiphol, de havens van Rotterdam en internationale routes. De logistieke sector en het transport bieden veel kansen voor een uitdagende en gevarieerde carrière als tankwagenchauffeur.

Bron Links

IQ Select Banenscan

IQ Select Banenscan

Op zoek naar een baan? Zet ons aan het werk

Gelukkig kunnen wij het je iets makkelijker maken. Met onze Banenscan solliciteer je snel en gemakkelijk bij IQ Select en weten wij precies waar je naar op zoek bent. Wij vinden vervolgens eenvoudiger een baan die écht bij je past. Doe de Banenscan en ontdek hoe makkelijk solliciteren kan zijn. Ongewoon goed geregeld, dat is solliciteren via IQ Select.

Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou en jouw internetgedrag verzamelen, zowel binnen als buiten onze website. Op basis daarvan passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Meer informatie lees je in ons cookie statement.

Kies je voor accepteren, dan plaatsen we alle cookies. Kies je voor afwijzen, dan plaatsen we alleen functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen.

Accepteren Weigeren Meer opties

Deze website gebruikt cookies

Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou en jouw internetgedrag verzamelen, zowel binnen als buiten onze website. Op basis daarvan passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Meer informatie lees je in ons cookie statement.

Kies je voor accepteren, dan plaatsen we alle cookies. Kies je voor afwijzen, dan plaatsen we alleen functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen.

Functionele cookies
Arrow down

Functionele cookies zijn essentieel voor het correct functioneren van onze website. Ze stellen ons in staat om basisfuncties zoals paginanavigatie en toegang tot beveiligde gebieden mogelijk te maken. Deze cookies verzamelen geen persoonlijke informatie en kunnen niet worden uitgeschakeld.

Analytische cookies
Arrow down

Analytische cookies helpen ons inzicht te krijgen in hoe bezoekers onze website gebruiken. We verzamelen geanonimiseerde gegevens over pagina-interacties en navigatie, waardoor we onze site voortdurend kunnen verbeteren.

Marketing cookies
Arrow down

Marketing cookies worden gebruikt om bezoekers te volgen wanneer ze verschillende websites bezoeken. Het doel is om relevante advertenties te vertonen aan de individuele gebruiker. Door deze cookies toe te staan, help je ons relevante inhoud en aanbiedingen aan je te vertonen.

Accepteren Opslaan

Wij vinden jouw
nieuwe baan

Zie je de weg niet door alle vacatures? Schrijf je in. We nemen dan persoonlijk contact met je op. We bespreken de mogelijkheden en vinden de beste baan voor jou.

Wij vinden jouw
nieuwe baan

Zie je de weg niet door alle vacatures? Laat ons je bellen. We nemen dan persoonlijk contact met je op. We bespreken de mogelijkheden en vinden de beste baan voor jou.

Zoeken