De supermarkt voor vaste banen in het transport

Opleiding Expediteur: Alles over opleidingen en trainingen

Home » Functies » Opleiding Expediteur: Alles over opleidingen en trainingen
INHOUDSOPGAVE

Ben je geïnteresseerd in een carrière als expediteur en wil je meer leren over het organiseren van transport en logistiek? Dan is een opleiding expediteur iets voor jou. Met een opleiding expediteur krijg je alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt om als transportbemiddelaar te kunnen functioneren. Of je nu al ervaring hebt in de transportsector of juist helemaal nieuw bent, een opleiding expediteur biedt voor iedereen de mogelijkheid om de basisprincipes van het beroep bij te brengen.

Tijdens de opleiding expediteur leer je onder andere over transportplanning, douaneregelingen en export. Je krijgt inzicht in de verschillende transportmodi, zoals weg, zee, lucht en spoor, en leert hoe je efficiënt kunt organiseren en communiceren tussen de verlader en vervoerders. Daarnaast maak je kennis met de praktische aspecten van het beroep, zoals het boeken van transportmiddelen, regelen van douaneformaliteiten en verzorgen van opslag en overslag van goederen.

Of je nu op zoek bent naar een complete opleiding expediteur, een training expediteur of een cursus expediteur, er zijn verschillende mogelijkheden om je kennis en vaardigheden te vergroten. Benieuwd naar de inhoud van de opleiding expediteur? Lees dan verder en ontdek alles wat je moet weten.

Wat is een expediteur?

Een expediteur is een logistieke dienstverlener die verantwoordelijk is voor het organiseren van transport van goederen namens de opdrachtgever. Ze fungeren als transportbemiddelaar tussen de verlader en de vervoerder. De taken van een expediteur omvatten onder andere het boeken van transportmiddelen, regelen van douaneformaliteiten, verzorgen van opslag en overslag van goederen, en het afsluiten van contracten met vervoerders. Een expediteur is de schakel tussen de verschillende partijen in het transportproces en zorgt voor een efficiënte en effectieve afhandeling van het transport.

Een expediteur vervult een essentiële rol in de logistieke dienstverlening, waarbij ze zorgen voor een vlotte en betrouwbare uitvoering van het transport. Ze hebben uitgebreide kennis van de transportsector en zijn op de hoogte van alle relevante wet- en regelgeving. Daarnaast beschikken ze over een uitgebreid netwerk van vervoerders en logistieke partners, waardoor ze in staat zijn om de beste oplossingen voor hun opdrachtgevers te vinden.

Een expediteur werkt nauw samen met de verladers en vervoerders om ervoor te zorgen dat goederen op tijd en in goede staat op de plaats van bestemming aankomen. Ze plannen het transport, regelen de benodigde documentatie, coördineren de opslag en overslag van goederen en houden constant contact met alle betrokken partijen. Een expediteur is de verbindende factor tussen de logistieke partners en zorgt ervoor dat het transportproces soepel verloopt.

Taken expediteur

Een expediteur heeft verschillende taken en verantwoordelijkheden in het transportproces. Hieronder staan enkele belangrijke taken van een expediteur:

 • Het boeken van transportmiddelen, zoals vrachtwagens, schepen, vliegtuigen en treinen.
 • Het regelen van douaneformaliteiten, zoals het invullen van douanedocumenten, het regelen van vergunningen en het afhandelen van fiscale en juridische zaken.
 • Het verzorgen van de opslag en overslag van goederen, bijvoorbeeld in magazijnen of distributiecentra.
 • Het afsluiten van contracten met vervoerders en logistieke dienstverleners, waarbij ze onderhandelen over tarieven en voorwaarden.
 • Het coördineren en controleren van het gehele transportproces, waarbij ze ervoor zorgen dat goederen op tijd en in goede staat worden afgeleverd.

Een expediteur speelt een cruciale rol in het efficiënt en effectief organiseren van transportactiviteiten. Ze zorgen ervoor dat goederen op de juiste plaats, op het juiste moment en tegen de juiste kosten worden afgeleverd. Door hun expertise en ervaring dragen ze bij aan het optimaliseren van de logistieke processen en het voldoen aan de wensen en eisen van hun opdrachtgevers.

Logistieke dienstverlening

Als logistieke dienstverlener is een expediteur een belangrijke schakel in de supply chain. Naast het organiseren van transport, bieden expediteurs vaak een breed scala aan logistieke diensten aan, zoals warehousing, voorraadbeheer en value-added services. Ze streven ernaar om een totaaloplossing te bieden aan hun opdrachtgevers en hen te ondersteunen bij alle aspecten van de logistiek.

Taken expediteur Logistieke dienstverlening
Het boeken van transportmiddelen Warehousing
Regelen van douaneformaliteiten Voorraadbeheer
Verzorgen van opslag en overslag van goederen Value-added services
Afsluiten van contracten met vervoerders Supply chain management
Coördineren en controleren van het transportproces Logistiek advies

Waarom zou ik de opleiding Expediteur volgen?

Er zijn verschillende redenen om een opleiding tot expediteur te volgen. Allereerst biedt deze opleiding carrièremogelijkheden in de transport- en logistieke industrie. Expediteurs zijn onmisbaar en er is altijd vraag naar gekwalificeerde en ervaren expediteurs. Daarnaast biedt de opleiding de nodige kennis en vaardigheden om efficiënt transport en logistiek te organiseren. Ook zijn de salarissen en arbeidsvoorwaarden aantrekkelijk voor expediteurs met de juiste kwalificaties en ervaring. Tot slot biedt het werken als expediteur internationale mogelijkheden en de kans om internationale ervaring op te doen.

Als expediteur navigeer je in een dynamische en diverse branche, waarin je verantwoordelijk bent voor het coördineren en organiseren van het transport van goederen. Dit omvat het regelen van transportmiddelen, het plannen van routes, het onderhandelen van tarieven, en het afhandelen van douaneformaliteiten. Door het volgen van een opleiding expediteur ontwikkel je de specialistische kennis en vaardigheden die essentieel zijn om succesvol te zijn in deze rol.

Daarnaast biedt een carrière als expediteur ook internationale mogelijkheden. Met de groei van de globalisering wordt er steeds meer handel gedreven over de grenzen heen. Als expediteur kun je betrokken zijn bij het organiseren van internationaal transport, het regelen van douaneafhandelingen voor import en export, en het samenwerken met verschillende partijen wereldwijd. Dit biedt je de kans om waardevolle internationale ervaring op te doen en je horizon te verbreden.

Ten slotte biedt het werken als expediteur aantrekkelijke salarissen en arbeidsvoorwaarden. Met de juiste kwalificaties en ervaring kun je als expediteur een goed inkomen verdienen. Bovendien zijn er vaak mogelijkheden voor groei en ontwikkeling binnen deze sector. Door je kennis en vaardigheden voortdurend bij te houden en te verbeteren, kun je doorgroeien naar leidinggevende posities of doorgaan naar specialistische gebieden zoals douaneadvies of supply chain management.

Al met al biedt de opleiding expediteur een pad naar een dynamische en veelzijdige carrière met uitstekende carrièremogelijkheden, internationale kansen, en aantrekkelijke salarissen. Of je nu net begint op de arbeidsmarkt of een carrièreswitch wilt maken, een opleiding tot expediteur kan de springplank zijn naar een succesvolle loopbaan in de transport- en logistieke industrie.

Carrièremogelijkheden expediteur

Als je eenmaal de opleiding tot expediteur hebt afgerond, staan er verschillende carrièremogelijkheden voor je open. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag bij een expediteursbedrijf, waar je verantwoordelijk bent voor het organiseren en coördineren van transporten voor klanten. Daarnaast kun je ervoor kiezen om te werken bij een logistiek dienstverlener, waar je betrokken bent bij het beheer en de optimalisatie van de transport- en logistieke processen. Ook kun je gaan werken bij een transportbedrijf, waar je verantwoordelijk bent voor het plannen en uitvoeren van transporten.

Met de juiste kennis en ervaring kun je doorgroeien naar leidinggevende posities, waarbij je verantwoordelijk bent voor een team van expediteurs of het gehele logistieke proces van een organisatie. Ook kun je ervoor kiezen om je te specialiseren in een specifiek gebied, zoals douaneadvies of supply chain management. Hierbij adviseer je klanten op het gebied van douaneafhandelingen of optimaliseer je de logistieke processen binnen een organisatie.

Carrièremogelijkheden Salarisindicatie
Expediteur bij een expediteursbedrijf €2.000 €3.500 bruto per maand
Logistiek manager bij een logistiek dienstverlener €3.000 €5.000 bruto per maand
Transportplanner bij een transportbedrijf €2.000 €3.500 bruto per maand
Douaneadviseur €2.500 – €4.500 bruto per maand

Let op dat dit slechts een indicatie is en dat salarissen kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals ervaring, opleidingsniveau en regio. Daarnaast zijn er vaak mogelijkheden voor bonussen en secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een leaseauto of telefoon van de zaak.

Kortom, het volgen van een opleiding expediteur biedt diverse carrièremogelijkheden in de transport- en logistieke industrie. Met de juiste kwalificaties en ervaring kun je een goed salaris verdienen en doorgroeien naar leidinggevende posities. Bovendien biedt het werken als expediteur internationale mogelijkheden en de kans om waardevolle internationale ervaring op te doen.

Wat doet een expediteur?

Een expediteur heeft verschillende taken en verantwoordelijkheden binnen de transportorganisatie en logistiek management. Ze zijn verantwoordelijk voor het organiseren van het internationale transport van goederen. Dit omvat het boeken van transportmiddelen, zoals vrachtwagens, schepen, vliegtuigen en treinen, en het regelen van douaneformaliteiten om ervoor te zorgen dat de goederen probleemloos de grenzen passeren.

Daarnaast speelt de expediteur ook een rol bij de opslag en overslag van goederen. Ze kunnen zorgen voor tijdelijke opslagfaciliteiten en ervoor zorgen dat de goederen veilig en efficiënt worden overgeladen tussen verschillende transportmodi.

Een belangrijk aspect van het werk van een expediteur is het onderhandelen over tarieven met vervoerders en logistieke dienstverleners. Ze streven naar de meest kosteneffectieve transportoplossingen voor hun klanten, terwijl ze tegelijkertijd zorgen voor betrouwbare en tijdige leveringen.

Naast de operationele taken zorgt een expediteur ook voor de juiste documentatie en administratie met betrekking tot het transport. Ze bereiden transportdocumenten voor, zoals vrachtbrieven en douanedocumenten, en zorgen ervoor dat alle vereiste documenten correct en tijdig worden ingediend.

Kortom, een expediteur is verantwoordelijk voor de efficiënte en effectieve afhandeling van het transport. Ze fungeren als het aanspreekpunt voor klanten en zorgen ervoor dat het transportproces soepel verloopt.

De inhoud van de opleiding Expediteur

Tijdens het studieprogramma van de opleiding expediteur komen verschillende onderwerpen aan bod die essentieel zijn voor het uitoefenen van het beroep. Hier is een overzicht van de belangrijkste onderwerpen:

 1. Introductie en vervoersstromen
 2. Vervoersmodaliteiten
 3. Infrastructuur
 4. Documenten in de logistiek
 5. Wegvervoer
 6. Lading zekeren
 7. Transportplanning
 8. Calculatie
 9. Incoterms
 10. Vervoersrecht en transportverzekering
 11. Douane
 12. Export

Het studieprogramma is zorgvuldig samengesteld om je een brede basis van kennis en vaardigheden te bieden die nodig zijn voor het succesvol uitvoeren van het werk van een expediteur.

Om het nog duidelijker te maken, volgende tabel toont de structuur en de chronologie van de opleiding:

Fase Onderwerp
Fase 1 Introductie en vervoersstromen
Fase 2 Vervoersmodaliteiten
Fase 3 Infrastructuur
Fase 4 Documenten in de logistiek
Fase 5 Wegvervoer
Fase 6 Lading zekeren
Fase 7 Transportplanning
Fase 8 Calculatie
Fase 9 Incoterms
Fase 10 Vervoersrecht en transportverzekering
Fase 11 Douane
Fase 12 Export

De opleiding expediteur voorziet je van de nodige kennis en vaardigheden die je helpen bij het opbouwen van een succesvolle carrière in de transport- en logistieke sector.

Toelatingseisen en duur van de opleiding

Voor de opleiding expediteur zijn er geen specifieke toelatingseisen, iedereen kan de opleiding volgen. De opleiding start bij de basis en bouwt geleidelijk aan de benodigde kennis en vaardigheden.

De studieduur van de opleiding is gemiddeld 8 maanden bij een studietempo van vier uur per week. Het tempo van de opleiding kan echter worden aangepast aan de behoeften van de student. Kortom, de opleiding expediteur is toegankelijk voor iedereen en kan in eigen tempo worden gevolgd.

Wil je meer weten over de opleiding expediteur? Neem dan een kijkje bij het studieprogramma en de mogelijkheid om een gratis proefles aan te vragen.

Kosten van de opleiding Expediteur

De kosten van de opleiding expediteur variëren afhankelijk van de aanbieder. De prijzen beginnen vanaf EUR 599,00. Het is belangrijk om naast de kosten ook de persoonlijke begeleiding en flexibiliteit van de opleiding mee te wegen bij het maken van een keuze. Een opleiding tot expediteur is een investering in je toekomstige carrière en het is daarom belangrijk om een weloverwogen beslissing te nemen.

In-company trainingen en offerteaanvraag

Heb je meerdere werknemers die de opleiding expediteur willen volgen? Dan kunnen in-company trainingen een goede optie zijn. In-company trainingen worden op locatie gegeven en kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften van het bedrijf. Hierdoor kunnen de werknemers de opleiding volgen zonder hun werkplek te verlaten. Het is mogelijk om een offerteaanvraag te doen voor een in-company training, waarbij de kosten en de duur van de training worden afgestemd op de behoeften van het bedrijf.

Een in-company training biedt verschillende voordelen. Ten eerste kunnen meerdere werknemers tegelijkertijd worden opgeleid, wat kosteneffectief kan zijn. Bovendien kan de training worden afgestemd op de specifieke bedrijfssituatie, waardoor de relevantie en impact van de opleiding worden vergroot. Daarnaast kunnen medewerkers direct de opgedane kennis en vaardigheden toepassen in hun dagelijkse werkzaamheden.

Als je geïnteresseerd bent in een in-company training expediteur, kun je contact opnemen met de aanbieder van de opleiding. Zij kunnen je informeren over de mogelijkheden en een offerte op maat opstellen. Zo kun je op een efficiënte en effectieve manier jouw werknemers opleiden tot gekwalificeerde expediteurs die bijdragen aan het succes van jouw bedrijf.

Neem vandaag nog contact op en ontdek hoe in-company trainingen jouw bedrijf naar een hoger niveau kunnen tillen!

Examens en certificering

Aan het einde van de opleiding expediteur wordt er een examen afgenomen. Het examen bestaat uit meerderekeuzevragen en mogelijk ook open vragen. Bij het behalen van een voldoende resultaat ontvang je het certificaat ‘Expediteur’. Dit certificaat erkent je vakbekwaamheid als expediteur. Het behalen van dit certificaat kan je kansen op de arbeidsmarkt vergroten en geeft aan dat je de nodige kennis en vaardigheden hebt om het beroep van expediteur uit te oefenen.

Ben je klaar voor de uitdaging? Met het behalen van het certificaat Expediteur geef je een sterke boost aan je carrière in de transport- en logistieke industrie. Grijp deze kans en toon je expertise als expediteur aan potentiële werkgevers. Zet de eerste stap naar een succesvolle carrière als expediteur!

Vragen en contact

Heb je nog vragen over de opleiding expediteur? Aarzel dan niet om contact op te nemen met de aanbieder van de opleiding. Je kunt op verschillende manieren contact opnemen om je vragen te stellen en meer informatie te krijgen.

Telefonisch: Bel naar [telefoonnummer] om direct in contact te komen met een medewerker van de opleiding expediteur. Zij staan klaar om alle vragen te beantwoorden en je verder te helpen bij het maken van een weloverwogen keuze.

E-mail: Je kunt ook een e-mail sturen naar [e-mailadres]. Schrijf je vraag zo gedetailleerd mogelijk op, zodat de medewerkers je zo goed mogelijk kunnen helpen.

Contactformulier: Daarnaast is er op de website van de aanbieder van de opleiding een contactformulier beschikbaar. Vul eenvoudig je gegevens en je vraag in en klik op verzenden. Een medewerker zal zo spoedig mogelijk contact met je opnemen.

Het team staat klaar om al je vragen te beantwoorden en je verder te helpen bij het maken van de juiste keuze voor de opleiding expediteur. Aarzel niet om contact op te nemen en krijg alle informatie die je nodig hebt om de volgende stap in je carrière te zetten.

Conclusie

Een opleiding expediteur biedt de nodige kennis en vaardigheden om als transportbemiddelaar goed te kunnen functioneren. Tijdens de opleiding krijg je inzicht in alle aspecten van het beroep, zoals transportplanning, douaneregelingen en export. Met een certificaat als expediteur kun je aan de slag in de transport- en logistieke industrie, waar altijd vraag is naar gekwalificeerde en ervaren expediteurs. Het is een carrière met diverse mogelijkheden en aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden.

Twijfel je nog? Vraag dan een gratis proefles aan en ontdek of de opleiding expediteur bij jou past. Tijdens de proefles krijg je een idee van de opbouw van de cursus en kun je alvast kennismaken met de lesstof. De opleiding expediteur is toegankelijk voor iedereen, zelfs zonder specifieke voorkennis. Neem de eerste stap naar een succesvolle carrière in de transport- en logistieke sector en schrijf je in voor de opleiding expediteur.

FAQ

Wat is een expediteur?

Een expediteur is een logistieke dienstverlener die verantwoordelijk is voor het organiseren van transport van goederen namens de opdrachtgever.

Waarom zou ik de opleiding Expediteur volgen?

Het volgen van de opleiding biedt carrièremogelijkheden in de transport- en logistieke industrie en geeft de nodige kennis en vaardigheden om efficiënt transport en logistiek te organiseren.

Wat doet een expediteur?

Een expediteur organiseert het internationale transport van goederen, regelt douaneformaliteiten, verzorgt opslag en overslag van goederen, en onderhandelt over tarieven met vervoerders en logistieke dienstverleners.

De inhoud van de opleiding Expediteur

Tijdens de opleiding komen onderwerpen aan bod zoals transportplanning, douaneregelingen, export en documenten in de logistiek.

Toelatingseisen en duur van de opleiding

Er zijn geen specifieke toelatingseisen voor de opleiding expediteur en de studieduur is gemiddeld 8 maanden bij een studietempo van vier uur per week.

Kosten van de opleiding Expediteur

De kosten van de opleiding variëren afhankelijk van de aanbieder en beginnen vanaf EUR 599,00.

Gratis proefles en inschrijven

Je kunt je inschrijven voor een gratis proefles om een idee te krijgen van de opbouw van de cursus en om kennis te maken met de stof. Inschrijven kan online of telefonisch.

In-company trainingen en offerteaanvraag

In-company trainingen kunnen op locatie worden gegeven en aangepast worden aan de specifieke behoeften van het bedrijf. Je kunt een offerteaanvraag doen voor een in-company training.

Examens en certificering

Aan het einde van de opleiding wordt er een examen afgenomen. Bij het behalen van een voldoende resultaat ontvang je het certificaat ‘Expediteur’

Vragen en contact

Als je nog vragen hebt over de opleiding Expediteur kun je contact opnemen met de aanbieder van de opleiding via telefoon, e-mail of het contactformulier op de website.

Bron Links

IQ Select Banenscan

IQ Select Banenscan

Op zoek naar een baan? Zet ons aan het werk

Gelukkig kunnen wij het je iets makkelijker maken. Met onze Banenscan solliciteer je snel en gemakkelijk bij IQ Select en weten wij precies waar je naar op zoek bent. Wij vinden vervolgens eenvoudiger een baan die écht bij je past. Doe de Banenscan en ontdek hoe makkelijk solliciteren kan zijn. Ongewoon goed geregeld, dat is solliciteren via IQ Select.

Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou en jouw internetgedrag verzamelen, zowel binnen als buiten onze website. Op basis daarvan passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Meer informatie lees je in ons cookie statement.

Kies je voor accepteren, dan plaatsen we alle cookies. Kies je voor afwijzen, dan plaatsen we alleen functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen.

Accepteren Weigeren Meer opties

Deze website gebruikt cookies

Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou en jouw internetgedrag verzamelen, zowel binnen als buiten onze website. Op basis daarvan passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Meer informatie lees je in ons cookie statement.

Kies je voor accepteren, dan plaatsen we alle cookies. Kies je voor afwijzen, dan plaatsen we alleen functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen.

Functionele cookies
Arrow down

Functionele cookies zijn essentieel voor het correct functioneren van onze website. Ze stellen ons in staat om basisfuncties zoals paginanavigatie en toegang tot beveiligde gebieden mogelijk te maken. Deze cookies verzamelen geen persoonlijke informatie en kunnen niet worden uitgeschakeld.

Analytische cookies
Arrow down

Analytische cookies helpen ons inzicht te krijgen in hoe bezoekers onze website gebruiken. We verzamelen geanonimiseerde gegevens over pagina-interacties en navigatie, waardoor we onze site voortdurend kunnen verbeteren.

Marketing cookies
Arrow down

Marketing cookies worden gebruikt om bezoekers te volgen wanneer ze verschillende websites bezoeken. Het doel is om relevante advertenties te vertonen aan de individuele gebruiker. Door deze cookies toe te staan, help je ons relevante inhoud en aanbiedingen aan je te vertonen.

Accepteren Opslaan

Wij vinden jouw
nieuwe baan

Zie je de weg niet door alle vacatures? Schrijf je in. We nemen dan persoonlijk contact met je op. We bespreken de mogelijkheden en vinden de beste baan voor jou.

Wij vinden jouw
nieuwe baan

Zie je de weg niet door alle vacatures? Laat ons je bellen. We nemen dan persoonlijk contact met je op. We bespreken de mogelijkheden en vinden de beste baan voor jou.

Zoeken