Alles over: Code 95

Sommige dingen voor vrachtwagenchauffeurs zijn niet helemaal duidelijk. Dan is het fijn dat je snel antwoord krijgt op je vraag. Op deze pagina vind je informatie over code 95.

Inhoudsopgave

Professionele bestuurders binnen de Europese Unie zijn vertrouwd met Code 95 – een cruciale aantekening op het rijbewijs. Maar wat houdt deze code precies in, en waarom is het zo belangrijk in de transportsector?

wat vervoer je graag

Wat is Code 95?

Code 95 staat voor de richtlijn vakbekwaamheid die van toepassing is op alle beroepschauffeurs in de Europese Unie en de Europese Economische Ruimte. Deze richtlijn vereist dat chauffeurs een specifieke training volgen en slagen voor een examen om te bewijzen dat ze vakbekwaam zijn.

 

Als je een professionele vrachtwagen- of buschauffeur bent, is een code 95-aanduiding op je rijbewijs vereist. Deze aanduiding is het bewijs dat je voldoet aan de (opleidings-)eisen voor professionele chauffeurs (Certificate of Professional Competence, Verklaring van Vakbekwaamheid). Deze indicatie moet op je vrachtwagen- of busrijbewijs staan als je meer dan 12 uur per week rijdt in de Europese Unie. Op de website van de rijksoverheid vind je nog meer informatie over Code 95.

Om de code 95-indicatie op je rijbewijs te krijgen, moet je slagen voor de basiskwalificatie voor professionele chauffeurs. Deze kwalificatie is er voor alle categorieën C-rijbewijzen (vrachtwagens) en D-rijbewijzen (bussen). In Nederland word je getest door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), dat je kennis over onder andere administratieve procedures, verkeersregels en rijvaardigheden toetst via zes examens. Deze examens moet je binnen een periode van twee jaar met succes afronden.

Na het voltooien van je examens kun je de code 95-aanduiding aanvragen bij je gemeente. Deze is vijf jaar geldig. Als je een geldige code 95-indicatie hebt, moet je vóór de verloopdatum ten minste 35 uur nascholing volgen. Wanneer dit is voltooid, stelt het CBR de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) op de hoogte. Vervolgens kun je bij je gemeente een nieuw rijbewijs aanvragen met de nieuwe vervaldatum van je code 95-aanduiding.

Code 95 rijbewijs

Op het rijbewijs wordt Code 95 aangeduid met een specifieke code, vaak gevolgd door een vervaldatum. Deze vermelding bewijst dat de houder niet alleen technisch bekwaam is om een vrachtwagen of bus te besturen, maar ook up-to-date is met de nieuwste verkeersregels, veiligheidsprocedures en milieuvoorschriften.

Wanneer heb je code 95 nodig?

In het hart van de transportindustrie is de naleving van regelgeving geen optie maar een strikte vereiste. Code 95 is een certificaat van professionele competentie dat noodzakelijk is voor alle beroepschauffeurs binnen de Europese Unie die zware voertuigen besturen. Hier zijn de situaties waarin dit essentieel is:

Commercieel vervoer:

 • Het betreft chauffeurs van voertuigen met een totaal toegestane massa boven de 3,5 ton.
 • Het is verplicht wanneer goederen of passagiers worden vervoerd als onderdeel van een bedrijfsactiviteit.

Professionele erkenning:

 • Code 95 op het rijbewijs toont aan dat een chauffeur voldoet aan de hoogste standaarden van vakbekwaamheid.
 • Het symboliseert de chauffeur’s toewijding aan veiligheid en zijn kennis van de laatste regelgeving.

Veiligheidsstandaard:

 • De code garandeert dat de bestuurder op de hoogte is en blijft van de nieuwste veiligheidsprocedures en milieuwetgeving.
 • Het dient als een bewijs van voortdurende educatie en vaardigheidsontwikkeling in een snel veranderende industrie.

Vrijstelling code 95

Hoewel Code 95 een brede toepassing heeft, zijn er specifieke omstandigheden waarbij een bestuurder kan worden vrijgesteld van deze verplichting. Dit zijn de uitzonderingen:

Niet-commercieel gebruik:

 • Voertuigen die worden bestuurd voor persoonlijke doeleinden, waarbij geen sprake isvan commercieel goederentransport, vallen buiten de scope van Code 95.

 

Speciale voertuigen:

 • Inclusief voertuigen voor civiele verdediging, brandweer, en onderhoud van openbare orde, waarbij de chauffeurs getraind zijn voor specifieke crisissituaties.

 

Service- en onderhoudsberoepen:

 • Als het voertuig voornamelijk wordt gebruikt om gereedschap of apparatuur tevervoeren die de chauffeur nodig heeft voor zijn werk, zoals servicemonteurs ofbouwvakkers.

 

Het is belangrijk dat bestuurders die menen in aanmerking te komen voor een vrijstelling, zich grondig informeren over de exacte criteria en wetgeving. Een verkeerde interpretatie van deze vrijstellingen kan leiden tot wettelijke sancties en zelfs invloed hebben op de verkeersveiligheid.

Code 95 kosten

Investering in vakbekwaamheid is een essentiële stap voor een beroepschauffeur. De kosten voor het behalen van Code 95 zijn een investering in je toekomst en de veiligheid op de wegen. Hieronder volgt een uiteenzetting van wat je qua kosten kunt verwachten:

 

 • Cursuskosten: De prijs voor een volledige Code 95 opleiding kan variëren tussen ongeveer 500 en 1500 euro, afhankelijk van de opleider en de intensiteit van de cursus.
 • Examengelden: Deze kosten zijn vaak inbegrepen in de cursusprijs, maar losse examens kunnen tussen de 100 en 200 euro kosten.
 • Studiematerialen: Boeken en online leermiddelen kunnen extra kosten met zich meebrengen, variërend van 50 tot 150 euro.
 • Herkwalificatiekosten: Indien herexamens nodig zijn, kunnen deze extra kosten met zich meebrengen, waarbij de prijs afhankelijk is van het soort herexamen.

 

Het is verstandig om de totale kosten te overwegen in het licht van de langetermijnvoordelen die de kwalificatie biedt voor je loopbaan als professionele chauffeur.

Code 95 halen

Om Code 95 te halen is er een duidelijk, maar soepel plan met keuzes die passen bij wat vrachtwagenchauffeurs vandaag nodig hebben.

Basiskwalificatie

Om te beginnen is er de basiskwalificatie die bestaat uit een combinatie van theorie- en praktijkexamens. Deze fundamenten leggen de basis voor veilig en bekwaam rijgedrag en de naleving van regelgeving.

Code 95 cursus

Er zijn diverse cursussen beschikbaar die chauffeurs voorbereiden op de basiskwalificatie:

 • Theoriecursussen: Richten zich op zaken als wetgeving, logistiek en verkeersveiligheid. Bezoek de website van code95-cursussen om een overzicht te krijgen van alle theoriecursussen.
 • Praktijktrainingen: Omvatten rijtechnieken en zuinig rijden. Op de website van het CBR kan je een examen aanvragen.

Code 95 cursus zaterdag

Voor diegenen die doordeweeks werken, bieden sommige opleiders cursussen aan op zaterdag. Dit zorgt ervoor dat chauffeurs hun kwalificaties kunnen behouden of behalen zonder inkomstenderving.

Code 95 E-Learning

Er zijn een aantal e-learning mogelijkheden waarbij je online een cursus kunt volgen voor Code 95. Dit heeft een aantal voordelen:

 • Flexibiliteit: E-learning biedt de mogelijkheid om te studeren wanneer het je uitkomt.
 • Toegankelijkheid: Cursusmateriaal is online beschikbaar, wat studeren op afstand mogelijk maakt.

Bij het CBR kan je een E-learning opleidingsplan aanvragen voor Code 95.

Code 95 Halen in 1 Week

Voor chauffeurs die snel hun Code 95 willen halen, zijn er intensieve cursussen die de volledige kwalificatie in slechts één week aanbieden. Er zijn meerdere aanbieders die dit aanbieden. Google naar “Code 95 halen in 1 week” en je zult een overzicht vinden van meerdere aanbieders waarbij je code 95 binnen 1 week kan behalen.

Code 95 verlopen?

Het behouden van een geldige Code 95 is net zo belangrijk als het oorspronkelijk behalen ervan. Chauffeurs moeten zich bewust zijn van de vervaldatum en de noodzaak tot tijdige vernieuwing. Hier zijn de stappen die u moet nemen als uw Code 95 is verlopen:

 

 • Bewustzijn van de vervaldatum: Het is essentieel om de vervaldatum van uw Code 95 te kennen, die op je rijbewijs staat aangegeven.
 • Nascholing: Als ke Code 95 is verlopen, moet je nascholing volgen. Deze nascholing bestaat uit 35 uur bijscholing elke vijf jaar.
 • Plannen van cursussen: Begin ruim voor de vervaldatum met het plannen van je nascholingscursussen om te voorkomen dat je niet kunt rijden omdat je kwalificatie is verlopen.
 • Cursuskeuze: Kies uit een reeks cursussen die passen bij je schema en ontwikkelingsbehoeften. Dit kan variëren van praktijktrainingen tot theoriecursussen.

Registratie van uren: Zorg ervoor dat de uren die je hebt besteed aan nascholing correct worden geregistreerd door de opleidingsinstelling en overheid.

Code 95 nascholing?

Nascholing is een integraal onderdeel van het behouden van uw Code 95 en moet om de vijf jaar worden voltooid om de kwalificatie te vernieuwen. Dit betekent niet alleen het bijhouden van veranderende regelgeving en beste praktijken, maar ook het aanscherpen van je rijvaardigheden en kennis over veiligheid en duurzaamheid.

 

 • Soorten cursussen: De nascholing kan bestaan uit praktische trainingen, zoals zuinig rijden of EHBO-cursussen, of theorielessen over bijvoorbeeld wetgeving en logistiek.
 • Flexibiliteit: Er zijn mogelijkheden om nascholing te volgen in de avonduren of op zaterdagen, wat het voor werkende chauffeurs gemakkelijker maakt om de trainingen te volgen.
 • Kosten: De kosten voor nascholing variëren en zijn afhankelijk van de gekozen cursussen en de opleider.

Door proactief te blijven in uw benadering van nascholing, kun je ervoor zorgen dat je Code 95 up-to-date blijft en je professionele vaardigheden scherp. Op de website van het CBR kan je nascholingsuren aanvragen om code 95 te kunnen behouden.

Veelgestelde vragen over code 95

Als het gaat om Code 95, zijn er enkele vragen die vaak opkomen bij chauffeurs en transportbedrijven. Hieronder vind je duidelijke antwoorden op deze veelgestelde vragen.

Je mag niet rijden zonder een geldige Code 95 als je beroepsmatig vrachtwagens of bussen bestuurt. Zodra je Code 95 verlopen is, is het wettelijk niet toegestaan om commercieel te rijden. Het direct vernieuwen van je Code 95 is dus essentieel om boetes of juridische problemen te voorkomen.

Er is geen periode waarin je nog mag rijden nadat je Code 95 is verlopen. Zodra de vervaldatum is gepasseerd, moet je stoppen met commercieel rijden totdat je nascholing hebt voltooid en je Code 95 hebt vernieuwd. Zorg dat je op tijd bent met het vernieuwen om te voorkomen dat je van de weg moet.

De Code 95-vermelding vind je aan de achterkant van je rijbewijs. Daar zie je een code ’95’ gevolgd door de vervaldatum, wat aangeeft tot wanneer je kwalificatie geldig is.

Voor het rijden van een vrachtwagen voor strikt privégebruik heb je geen Code 95 nodig. Dit betekent dat als je niet commercieel rijdt en geen goederen of passagiers vervoert tegen betaling, je zonder Code 95 mag rijden.

Je Code 95 is vijf jaar geldig. Deze periode is er om ervoor te zorgen dat chauffeurs hun kennis en vaardigheden up-to-date houden door middel van nascholing, wat een belangrijk aspect is van de verkeersveiligheid en professionaliteit in de transportsector.

Je kunt je Code 95 uren inzien bij de nationale transportautoriteit, vaak via hun online portal. Je hebt meestal persoonlijke inloggegevens nodig, zoals een DigiD in Nederland, om toegang te krijgen tot je geregistreerde nascholingsuren.

ALLES WAT JE MOET WETEN ALS VRACHTWAGENCHAUFFEUR
Veelgestelde vragen over code 95
Veelgestelde vragen over loon vrachtwagenchauffeur
Veelgestelde vragen over opleiding vrachtwagenchauffeur
Veelgestelde vragen over rijbewijs vrachtwagenchauffeur
Veelgestelde vragen over werktijden vrachtwagenchauffeur
Veelgestelde vragen overige vragen
Neem contact met ons op!

Staat je vraag en antwoord er niet tussen of wil je meer weten?
Vul hieronder je gegevens in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met jou op!