Salaris vrachtwagenchaufeur

Het beroep van vrachtwagenchauffeur is van cruciaal belang voor de economie; zij zorgen ervoor dat goederen hun bestemming bereiken en zijn de ruggengraat van de supply chain. Maar wat verdient een vrachtwagenchauffeur eigenlijk? Hier vind je alles over het salaris van een vrachtwagenchauffeur.

Inhoudsopgave

Je salaris als vrachtwagenchauffeur kan behoorlijk variëren. Afhankelijk of internationaal of in het binnenland rijd of wanneer je nacht en weekend toeslag krijgt. Hier vind je alles over wat je verdient als vrachtwagenchauffeur.  

Simon Loos achtergrond

Hoeveel verdient een vrachtwagenchauffeur per maand?

De verdiensten van een vrachtwagenchauffeur kunnen sterk variëren en worden beïnvloed door verschillende factoren. Het salaris van een vrachtwagenchauffeur hangt af van ervaring, de branche waarin ze werken en hun geografische locatie.

Basissalaris vrachtwagenchauffeur

Het basissalaris van een vrachtwagenchauffeur kan sterk variëren afhankelijk van factoren als ervaring, de specifieke industrie waarin ze werken, en geografische locatie. Voor een startende vrachtwagenchauffeur ligt het maandsalaris vaak rond een bepaald minimum, dat kan oplopen naarmate men meer ervaring opdoet.

Het basissalaris van een vrachtwagenchauffeur in Nederland varieert tussen de €1.910 en €2.585 bruto per maand, met een gemiddelde van ongeveer €2.492 bruto per maand (of €29.900 bruto per jaar, exclusief vakantiegeld). Het nettosalaris bedraagt gemiddeld €1.600 per maand. Volgens de CAO beroepsgoederenvervoer 2021/2022 ligt het salaris tussen de €1.966 en €3.015 bruto per maand. Een ander bron meldt dat het salaris varieert van €1.821 (minimum) tot meer dan €3.271 (maximum), exclusief overuren, toeslagen en onkostenvergoedingen.

Uurloon vrachtwagenchauffeur 2023

Het uurloon van vrachtwagenchauffeurs is onderhevig aan veranderingen en wordt beïnvloed door markttrends en inflatie. In 2023 kunnen we verwachten dat het uurloon enigszins is aangepast aan de huidige economische omstandigheden. Voor een exact cijfer is het verstandig om de meest recente CAO-afspraken te raadplegen of actuele marktonderzoeken te bekijken.

Gemiddeld inkomen vrachtwagenchauffeur

Het gemiddelde inkomen van een vrachtwagenchauffeur is een goede indicatie van wat men kan verwachten te verdienen in dit beroep. Dit gemiddelde neemt verschillende factoren in acht, zoals overwerk en speciale toeslagen die van invloed kunnen zijn op het totale inkomen.

Gemiddeld inkomen vrachtwagenchauffeur België

In België kan het gemiddelde inkomen van vrachtwagenchauffeurs verschillen van dat in Nederland, deels vanwege verschillen in belastingstelsels, kosten van levensonderhoud en lokale vraag naar chauffeurs. Dit inkomen kan ook worden beïnvloed door de taalvaardigheden en de routes die men rijdt, met name of deze binnenlandse of internationale routes zijn.

In België ligt het gemiddelde salaris van vrachtwagenchauffeurs op €28.657 per jaar of €14.70 per uur. Dit varieert van €26.861 tot €32.960 per jaar, met een mediaan maandsalaris van ongeveer €2.388​​. De meerderheid van de vrachtwagenchauffeurs in België verdient tussen €1.939 en €3.627 per maand in 2023​

Vrachtwagenchauffeur zzp

Zelfstandig vrachtwagenchauffeur zijn, biedt flexibiliteit en de mogelijkheid om ondernemer te zijn binnen de transportsector. Echter, met deze vrijheid komen ook verantwoordelijkheden zoals het zelf moeten vinden van opdrachten en het regelen van de eigen verzekeringen en pensioen. Wat betekent dit voor het inkomen van een zzp’er in de transport?

Vrachtwagenchauffeur zzp salaris

Een zzp vrachtwagenchauffeur heeft vaak de mogelijkheid om hogere tarieven te rekenen dan zijn collega’s in loondienst, maar dit moet ook de kosten van het bedrijf dekken. Het salaris kan sterk variëren en is afhankelijk van de succesvolheid in het verkrijgen van contracten en het onderhandelen van tarieven.

Zzp vrachtwagenchauffeur uurtarief

Het uurtarief van een zzp vrachtwagenchauffeur in 2023 is afhankelijk van vele variabelen, waaronder de soort vracht, de afgelegde afstanden en de ervaring van de chauffeur. Het tarief moet concurrerend zijn maar ook alle zakelijke kosten dekken, zoals brandstof, onderhoud van het voertuig, verzekeringen en belastingen.

Zelfstandige vrachtwagenchauffeurs in Nederland hebben een gemiddeld uurloon van ongeveer €30 exclusief BTW​​. De gemiddelde omzet per maand is €4.160, wat neerkomt op een jaarlijkse omzet van €45.120, exclusief BTW​​. Na aftrek van kosten en afschrijvingen (€16.474), bedraagt de winst uit onderneming per jaar ongeveer €28.646 exclusief BTW

Salaris vrachtwagenchauffeur internationaal

Het salaris van een internationaal vrachtwagenchauffeur kan aanzienlijk verschillen van dat van een nationaal chauffeur. De internationale routes brengen vaak langere tijd weg van huis met zich mee en soms complexere logistieke uitdagingen. Deze factoren worden meestal gecompenseerd in het salaris en de arbeidsvoorwaarden.

  1. Salaris Vrachtwagenchauffeur Internationaal: Het gemiddelde salaris van een internationaal vrachtwagenchauffeur in Nederland is ongeveer €30.000 per jaar of €15,38 per uur. De salarissen voor beginnende posities starten vanaf ongeveer €28.236 per jaar, terwijl meer ervaren werknemers tot €37.360 per jaar kunnen verdienen​​. Volgens een andere bron ligt het gemiddelde uurloon rond de €17,04, met een variatie van €12,00 tot €31,44 per uur​​. Het salaris in 2023 ligt tussen de €2.200 en €3.000 bruto per maand, afhankelijk van de ervaring​​​​. Een bron vermeldt een gemiddeld salaris van €3.169 bruto per maand, exclusief vakantiegeld en andere toeslagen​​

 

 

Salaris vrachtwagenchauffeur internationaal netto

Het netto salaris van een internationaal vrachtwagenchauffeur hangt af van diverse factoren, zoals het aantal gereden kilometers, de landen die worden aangedaan en de vergoedingen voor onregelmatige uren of overwerk. Na aftrek van belastingen en andere inhoudingen kan het netto salaris variëren. Het is belangrijk om te erkennen dat internationale chauffeurs vaak te maken hebben met extra vergoedingen zoals buitenlandtoeslagen, die hun netto-inkomen kunnen verhogen.

Salaris vrachtwagenchauffeur CE

Het CE-rijbewijs stelt een chauffeur in staat om met een trekker en oplegger combinatie te rijden, wat een hogere verantwoordelijkheid en vaardigheid vereist. Dit wordt vaak weerspiegeld in het salaris, waarbij chauffeurs met dit rijbewijs meestal een hoger loon kunnen verwachten dan hun collega’s met alleen een C-rijbewijs.

  1. Salaris Vrachtwagenchauffeur CE: Een chauffeur met een CE-rijbewijs in Nederland verdient gemiddeld €32.748 per jaar, wat neerkomt op ongeveer €2.729 per maand, €682 per week of €17,95 per uur. De salarissen kunnen variëren, afhankelijk van de werklocatie, met een laagste jaarsalaris van €29.568 en een hoogste tarief van €35.820​​.

Chauffeurs met een CE-rijbewijs zijn vaak betrokken bij het vervoer van grotere ladingen en het uitvoeren van langere ritten, zowel nationaal als internationaal. De complexiteit van het besturen van grotere voertuigcombinaties en de verhoogde aansprakelijkheid bij het vervoeren van zware en soms gevaarlijke ladingen, rechtvaardigen over het algemeen een hoger loon.

Salaris vrachtwagenchauffeur gevaarlijke stoffen

Het vervoeren van gevaarlijke stoffen brengt een verhoogd risico en verantwoordelijkheid met zich mee, wat doorgaans resulteert in een hoger salaris dan standaard transportwerk. Chauffeurs die gevaarlijke stoffen vervoeren, moeten aanvullende certificeringen hebben, zoals een ADR-certificaat, wat hun expertise en waarde op de arbeidsmarkt verhoogt.

  1. Salaris Vrachtwagenchauffeur Gevaarlijke Stoffen: Het vervoeren van gevaarlijke stoffen vereist een speciaal ADR-certificaat. Het gemiddelde salaris voor een vrachtwagenchauffeur die gevaarlijke stoffen vervoert, ligt tussen de €2.500 en €3.000 per maand. Dit salaris is afhankelijk van de ADR-klasse waarin men rijdt en of het transport nationaal of internationaal is​​.

Deze chauffeurs zijn gespecialiseerd in het hanteren en vervoeren van materialen die als gevaarlijk worden geclassificeerd, zoals explosieven, brandbare vloeistoffen en giftige stoffen. De precieze beloning voor deze werkzaamheden kan variëren afhankelijk van de soort stoffen, de afstand van de transportroutes en de specifieke eisen van de werkgever.

Salaris vrachtwagenchauffeur nacht

Werken in de nachtelijke uren vraagt om een grote aanpassing van het persoonlijke ritme en wordt binnen de transportsector gezien als een specialisme. Om deze reden wordt nachtwerk vaak extra gecompenseerd. Nachttoeslagen, bovenop het reguliere salaris, zijn bedoeld om de ongemakken van het werken op ongebruikelijke uren te compenseren en de aantrekkelijkheid van nachtwerk te verhogen.

 

De specifieke toeslag kan variëren per CAO en werkgever, maar deze is doorgaans een percentage van het uurloon dat stijgt naarmate het werk later in de nacht plaatsvindt. Dit betekent dat vrachtwagenchauffeurs die in de nacht werken, een substantieel hoger loon kunnen verwachten dan hun collega’s die overdag rijden.

Benieuwd of jij genoeg verdiend?

Ben je benieuwd of je genoeg betaald krijgt of wat je collega’s verdienen? Kijk dan naar onze salarischecker.

Veelgestelde vragen over het salaris

Als het gaat om Code 95, zijn er enkele vragen die vaak opkomen bij chauffeurs en transportbedrijven. Hieronder vind je duidelijke antwoorden op deze veelgestelde vragen.

Startende vrachtwagenchauffeurs verdienen gemiddeld tussen de €1.597 en €2.216 per maand, afhankelijk van hun ervaring en werkgever.

Het salaris wordt beïnvloed door ervaring, type rijbewijs (zoals C of CE), het soort vracht, of het nationaal of internationaal werk is, en speciale vaardigheden zoals het vervoeren van gevaarlijke stoffen.

Ja, zzp vrachtwagenchauffeurs kunnen hogere tarieven rekenen, maar ze moeten ook hun eigen zakelijke kosten, zoals brandstof, verzekeringen en belastingen, dekken.

Er zijn verschillen in salaris door lokale marktomstandigheden, belastingstelsels en kosten van levensonderhoud. In Nederland ligt het gemiddelde salaris hoger dan in België.

Ja, vrachtwagenchauffeurs die ’s nachts werken ontvangen meestal een nachttoeslag, wat hun totale inkomen verhoogt in vergelijking met chauffeurs die overdag rijden.

 
ALLES WAT JE MOET WETEN ALS VRACHTWAGENCHAUFFEUR
Veelgestelde vragen over code 95
Veelgestelde vragen over loon vrachtwagenchauffeur
Veelgestelde vragen over opleiding vrachtwagenchauffeur
Veelgestelde vragen over rijbewijs vrachtwagenchauffeur
Veelgestelde vragen over werktijden vrachtwagenchauffeur
Veelgestelde vragen overige vragen
Neem contact met ons op!

Staat je vraag en antwoord er niet tussen of wil je meer weten?
Vul hieronder je gegevens in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met jou op!