Vrachtwagen rijbewijs

Sommige dingen voor vrachtwagenchauffeurs zijn niet helemaal duidelijk. Dan is het fijn dat je snel antwoord krijgt op je vraag. Op deze pagina vind je alle informatie omtrent een vrachtwagen rijbewijs

Inhoudsopgave

Het behalen van een vrachtwagenrijbewijs is een essentiële stap voor iedereen die professioneel als vrachtwagenchauffeur aan de slag wil gaan. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten rijbewijzen, de kosten, het theoriegedeelte en hoe je je kunt voorbereiden op de keuring.

Veelgestelde vragen overige vragen

Rijbewijs C

Rijbewijs C is het basisrijbewijs voor het besturen van vrachtwagens met een toegestane maximum massa (TMM) van meer dan 3500 kg. Dit rijbewijs is verplicht voor iedereen die met zwaardere vrachtwagens op de weg wil.

C1 Rijbewijs halen

Het C1 rijbewijs is een lichtere variant van rijbewijs C en is bedoeld voor voertuigen tussen 3500 kg en 7500 kg. Dit rijbewijs is geschikt voor kleinere vrachtwagens en campers.

Rijbewijs CE

Rijbewijs CE staat voor het besturen van een vrachtwagencombinatie, waarbij zowel de vrachtwagen als de aanhanger of oplegger meer wegen dan 3500 kg. Dit rijbewijs is noodzakelijk voor het rijden met de grootste types vrachtwagens en is essentieel voor langeafstandstransport en het vervoer van zware goederen.

Rijbewijs CE halen

Om rijbewijs CE te halen, moet je eerst in het bezit zijn van rijbewijs C. Daarna kun je extra praktijklessen volgen en een praktijkexamen afleggen specifiek voor het rijden met aanhangers of opleggers.

Vrachtwagen theorie

De theorie voor het vrachtwagenrijbewijs is een belangrijk onderdeel van het opleidingsproces. Het omvat alles van verkeersregels en -reglementen tot specifieke kennis die nodig is voor het veilig besturen van een vrachtwagen.

Vrachtwagen theorie-examen oefenen online

Het oefenen van het vrachtwagen theorie-examen kan eenvoudig online. Er zijn diverse platforms die gratis oefenexamens aanbieden:

 

 • Vrachtwagen-examen.nl biedt gratis oefenexamens met meer dan 1750 vragen die je kunt tegenkomen op het officiële CCV-examen​1​.
 • Bij Theoriedokter.nl kun je een online theoriecursus volgen die rekening houdt met de onderwerpen en vragen van het CBR. Zij bieden tips en trucs om je voor te bereiden op je theorie-examen​2.
 • Wegrijden.nl laat je gratis de eerste 14 pagina’s van hun vrachtwagen theorieboeken proberen, zodat je een idee krijgt van wat je kunt verwachten​.
 • Een andere optie is om de proefexamens van Vrachtwagen-examen.nl te proberen, die bedoeld zijn om te dienen als aanvulling op de rijopleiding die je volgt bij een erkende opleider of om zelfstandig te studeren​4.

 

Door gebruik te maken van deze bronnen, kun je jezelf grondig voorbereiden op het vrachtwagen theorie-examen.

Vrachtwagen rijbewijs kosten

De kosten voor het behalen van een vrachtwagenrijbewijs kunnen sterk variëren afhankelijk van de rijopleider, de regio waar je de opleiding volgt, en of je kiest voor pakketten of losse lessen. Hier volgt een overzicht van de gemiddelde kosten:

 • Theoriecursus en -examen: Voor het theoriegedeelte van het vrachtwagenrijbewijs kun je rekenen op kosten die variëren van €150 tot €300, afhankelijk van het soort cursus (zelfstudie, klassikaal, etc.).
 • Praktijklessen: De praktijklessen vormen vaak het grootste deel van de kosten. Een enkele praktijkles kost gemiddeld tussen de €50 en €70 per uur. Een volledige opleiding inclusief praktijkexamen kan variëren van €1.500 tot €2.500 of meer, afhankelijk van het aantal benodigde lessen.
 • Praktijkexamen: Het praktijkexamen zelf kost meestal rond de €250 tot €350.
 • Medische keuring: De medische keuring door een Arbo-arts of een gecertificeerde keuringsarts kost ongeveer €75 tot €100.
 • Code 95 kwalificatie: Voor beroepschauffeurs is ook de Code 95 verplicht, wat de kosten verder kan verhogen met ongeveer €500 tot €1.000 voor de volledige cursus.
 • STAP budget: Voor degenen die in aanmerking komen, kan het STAP-budget een gedeelte van deze kosten dekken, tot een maximum van €1.000 per jaar.

Het is belangrijk om vooraf goed onderzoek te doen naar de verschillende opleiders en de pakketten die zij aanbieden. Sommige opleiders bieden all-in pakketten aan waarbij theorie, een vast aantal rijlessen en het examen inbegrepen zijn, wat voordeliger kan zijn dan alles los boeken.

Keuring vrachtwagen rijbewijs

Elke vrachtwagenchauffeur moet medisch gekeurd zijn om te verzekeren dat hij/zij fysiek in staat is om een groot voertuig veilig te besturen. Deze keuring is een standaard onderdeel van het verkrijgen of vernieuwen van een vrachtwagenrijbewijs.

Keuringsarts rijbewijs vrachtwagen

Een keuringsarts beoordeelt de gezondheid van de aanvrager op verschillende aspecten, zoals gezichtsvermogen, gehoor en algemene fysieke toestand. Het is belangrijk om deze keuring tijdig te plannen, aangezien de uitslag een vereiste is voor het aanvragen of verlengen van het rijbewijs.

STAP budget rijbewijs C

Als je overweegt je vrachtwagenrijbewijs te halen, kan het STAP-budget een waardevolle financiële steun zijn. Met het STAP-budget kun je tot € 1.000 subsidie per jaar aanvragen voor scholing en ontwikkeling, waaronder het volgen van een training, cursus of opleiding die jouw positie op de arbeidsmarkt kan verbeteren​​.

 

Hoe aan te vragen

Op dit moment is het budget voor deze periode op, maar de volgende aanvraagperiode begint op 15 november 2023. Gedetailleerde instructies over hoe je het STAP-budget kunt aanvragen zijn te vinden op de officiële website van het Rijksoverheid.

 

Voorwaarden voor het STAP-budget

 • Je moet 18 jaar of ouder zijn.
 • Je mag nog geen AOW ontvangen.
 • Je mag dit jaar nog geen STAP-budget hebben gekregen.
 • Het diploma of certificaat van de scholing moet wettelijk erkend zijn, en de opleiding moet in het STAP-scholingsregister staan.
 • Het budget moet minstens 4 weken voor de start van de opleiding worden aangevraagd.
 • Bij goedkeuring wordt het bedrag rechtstreeks aan de opleider betaald​​.

 

Vrachtwagen rijbewijs in 1 dag

Sommige opleiders bieden intensieve cursussen aan waarbij je in één dag je vrachtwagenrijbewijs kunt halen. Deze cursussen zijn bedoeld voor mensen met ruime rijervaring en die snel hun kwalificaties willen uitbreiden.

Veelgestelde vragen over vrachtwagen rijbewijs

Het C1 rijbewijs staat je toe om lichte vrachtwagens en campers tussen 3500 kg en 7500 kg te besturen. Dit rijbewijs is een tussenstap tussen het B-rijbewijs voor personenauto’s en het C-rijbewijs voor zware vrachtwagens.

In Nederland mag je rijbewijs maximaal 10 jaar verlopen zijn. Na deze periode moet je opnieuw rijexamen doen.

Het theoriecertificaat voor het vrachtwagenrijbewijs is in Nederland 2 jaar geldig na het slagen voor het examen.

Een vrachtwagenrijbewijs is in de regel 5 jaar geldig. Na deze periode dien je een vernieuwing aan te vragen en mogelijk een medische keuring te ondergaan.

Je kunt vanaf 18 jaar beginnen met het behalen van je vrachtwagenrijbewijs.

Het aantal toegestane fouten bij het theorie-examen kan variëren, maar vaak mag je een bepaald percentage van de vragen fout beantwoorden om te slagen.

Om een vrachtwagen te mogen besturen heb je minimaal een C-rijbewijs nodig, en voor vrachtwagencombinaties een CE-rijbewijs

ALLES WAT JE MOET WETEN ALS VRACHTWAGENCHAUFFEUR
Veelgestelde vragen over code 95
Veelgestelde vragen over loon vrachtwagenchauffeur
Veelgestelde vragen over opleiding vrachtwagenchauffeur
Veelgestelde vragen over rijbewijs vrachtwagenchauffeur
Veelgestelde vragen over werktijden vrachtwagenchauffeur
Veelgestelde vragen overige vragen
Neem contact met ons op!

Staat je vraag en antwoord er niet tussen of wil je meer weten?
Vul hieronder je gegevens in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met jou op!