Veelgestelde vragen: Rijbewijs voor vrachtwagenchauffeur

Sommige dingen voor vrachtwagenchauffeurs zijn niet helemaal duidelijk. Dan is het fijn dat je snel antwoord krijgt op je vraag. Op deze pagina vind je de veelgestelde vragen en antwoorden over de rijbewijzen voor vrachtwagenchauffeurs.

Er is meer dan één soort vrachtwagen rijbewijs. Wat voor vrachtwagen je mag besturen heeft te maken met het rijbewijs dat je hebt. 

  • C1 rijbewijs: hiermee mag je vrachtwagens besturen tussen de 3.500 en 7.500 kilo.
  • C rijbewijs: hiermee mag je alle vrachtwagens boven de 3.500 kilo besturen.
  • CE rijbewijs: hiermee mag je ook vrachtwagens besturen met een oplegger boven de 750 kilo.
  • C1E rijbewijs: hierbij mag je vrachtwagens besturen met een oplegger boven de 750 kilo tot een maximaal gewicht van vrachtwagen inclusief oplegger van 12.000 kilo.

Met rijbewijs C mag je voertuigen besturen die een maximum gewicht hebben van meer dan 3.500 kilo. Achter het voertuig mag een aanhangwagen of oplegger gekoppelt worden met een maximum gewicht van 750 kilo.

Een C rijbewijs en C1 rijbewijs lijken op elkaar maar er zit verschil in het type vrachtwagen wat je ermee mag besturen:

  • Rijbewijs C1 is voor vrachtwagens en campers tussen 3.500 kilo en 7.500 kilo.
  • Rijbewijs C is voor vrachtwagens van meer dan 3.500 kilo.

Hou oud je moet zijn voor een vrachtwagen rijbewijs is afhankelijk van welk vrachtwagen rijbewijs je wil halen. Hieronder is een overzicht gegeven van de minimale leeftijd per vrachtwagen rijbewijs:

  • Rijbewijs C1: 18 jaar
  • Rijbewijs C: 21 jaar
  • Rijbewijs C1E: 18 jaar
  • Rijbewijs CE: 21 jaar

 

Als je als beroepschauffeur aan de slag gaat mag je al vanaf 18 examen doen voor je vrachtwagen rijbewijs C of CE. 

De kosten van een vrachtwagenrijbewijs verschillen per type rijbewijs en persoon. Zo is het afhankelijk van hoe lang jij doet over de lessen. Hieronder is een overzicht gegeven van de examenkosten per type rijbewijs. Een gemiddelde rijles voor vrachtwagens kost €72.

 

C1e rijbewijs kosten

Het praktijk examen voor een rijbewijs C kost €237,80.  De kosten voor code 95 zijn hier niet bij ingerekend. Daarnaast moet je RV1 light en R2C toetsen doen. De kosten hiervoor zijn €74,05

 

Ce rijbewijs kosten

Het praktijk examen voor een rijbewijs C kost €237,80.  De kosten voor code 95 zijn hier niet bij ingerekend. Daarnaast moet je RV1 en R2C toetsen doen. De kosten hiervoor zijn €77,40

 

C rijbewijs kosten

Het praktijk examen voor een rijbewijs C kost €237. De kosten voor code 95 zijn hier niet bij ingerekend. Daarnaast moet je RV1 en R2C toetsen doen. De kosten hiervoor zijn €77,40

 

C1 rijbewijs kosten

Het praktijk examen voor een rijbewijs C1 kost €237. De kosten voor code 95 zijn hier niet bij ingerekend. Daarnaast moet je RV1 light en R2C toetsen doen. De kosten hiervoor zijn €74,05

Neem contact met ons op!

Staat je vraag en antwoord er niet tussen of wil je meer weten?
Vul hieronder je gegevens in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met jou op!