Werktijden vrachtwagenchauffeur

Sommige dingen voor vrachtwagenchauffeurs zijn niet helemaal duidelijk. Dan is het fijn dat je snel antwoord krijgt op je vraag. Op deze pagina vind je de veelgestelde vragen en antwoorden over de werktijden van vrachtwagenchauffeurs.

Hoeveel je als vrachtwagenchauffeur per dag mag werken verschilt. Het maximale wat je per dag mag rijden is 10 uur. Dit mag niet vaker dan twee keer per week. De resterende dagen mag je maximaal 9 uur rijden.

Een vrachtwagenchauffeur mag maximaal 4,5 uur achter elkaar rijden. Daarna moet de chauffeur minimaal 45 minuten rusten.

Vrachtwagenchauffeurs hebben te maken met regelgeving die zowel de maximale werktijden als de minimale rusttijden bepaalt. Deze regels zijn vastgelegd in de Europese verordening (EG) Nr. 561/2006 en worden in Nederland gehandhaafd door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Chauffeurs dienen een digitale tachograaf te gebruiken om hun rijtijden, werktijden en rusttijden te registreren. Meer informatie over deze verordening is te vinden op EUR-Lex​​.

De maximale rijtijd voor een vrachtwagenchauffeur is beperkt tot 9 uur per dag, die uitgebreid kan worden tot 10 uur niet meer dan tweemaal per week. De totale werktijd, inclusief andere werkzaamheden dan het besturen van het voertuig, mag niet meer dan 15 uur per dienst zijn. Daarnaast is de wekelijkse rijtijd gelimiteerd tot maximaal 56 uur en mag over twee opeenvolgende weken niet meer dan 90 uur bedragen.

 

Naast de dagelijkse en wekelijkse rijtijdbeperkingen, zijn er strikte regels voor rusttijden. Zo moet een chauffeur na een rijperiode van 4,5 uur een ononderbroken rusttijd van 45 minuten nemen. Deze rusttijd mag gesplitst worden in twee perioden, waarvan de eerste ten minste 15 minuten, en de tweede ten minste 30 minuten moet zijn.

ALLES WAT JE MOET WETEN ALS VRACHTWAGENCHAUFFEUR
Veelgestelde vragen over code 95
Veelgestelde vragen over loon vrachtwagenchauffeur
Veelgestelde vragen over opleiding vrachtwagenchauffeur
Veelgestelde vragen over rijbewijs vrachtwagenchauffeur
Veelgestelde vragen over werktijden vrachtwagenchauffeur
Veelgestelde vragen overige vragen

Neem contact met ons op!

Staat je vraag en antwoord er niet tussen of wil je meer weten?
Vul hieronder je gegevens in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met jou op!