De supermarkt voor vaste banen in het transport

Heb jij al gestemd?

IQ Select presenteert: Het Beste Truckerscafé van Nederland 2024

Alles over de functie: rangeerder

Home » Functies » Alles over de functie: rangeerder
INHOUDSOPGAVE

Een rangeerder speelt een essentiële rol in het spoorwegvervoer. In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over het worden van een rangeerder, inclusief de taken, verantwoordelijkheden, benodigde vaardigheden en de opleidingen die nodig zijn om deze functie uit te oefenen. We bekijken ook de verschillende aspecten van de rangeertechniek en hoe je kunt doorgroeien in deze functie.

Als rangeerder ben je verantwoordelijk voor het verplaatsen van voertuigen, zoals treinen en vrachtwagens, over korte afstanden. Je koppelt bijvoorbeeld wagons aan of stelt treinstellen samen en maakt ze klaar voor vertrek. Daarnaast controleer je de voertuigen op eventuele schade en zorg je ervoor dat ze veilig kunnen vertrekken. Het is jouw taak om ervoor te zorgen dat de voertuigen efficiënt en probleemloos kunnen worden gebruikt. Bekijk de meest actuele vacatures als Rangeerder bij IQ Select.

Wat doet een Rangeerder?

Als rangeerder ben je verantwoordelijk voor het verplaatsen van voertuigen, zoals treinen en vrachtwagens, over korte afstanden. Je koppelt bijvoorbeeld wagons aan of stelt treinstellen samen en maakt ze klaar voor vertrek. Daarnaast controleer je de voertuigen op eventuele schade en zorg je ervoor dat ze veilig kunnen vertrekken. Het is jouw taak om ervoor te zorgen dat de voertuigen efficiënt en probleemloos kunnen worden gebruikt.

Als rangeerder voer je verschillende taken uit om soepel transport over het spoor mogelijk te maken. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste taken en werkzaamheden:

 • Verplaatsen van voertuigen over korte afstanden
 • Koppelen van wagons aan treinen
 • Samenstellen en gereedmaken van treinstellen voor vertrek
 • Controleren van voertuigen op schade
 • Verzekeren van de veiligheid van voertuigen voor vertrek
 • Efficiënt en probleemloos gebruik van voertuigen garanderen

Als rangeerder werk je vaak in teamverband, waarbij je nauw samenwerkt met andere spoorwegmedewerkers, machinisten en chauffeurs. Je speelt een cruciale rol in het logistieke proces van het spoorwegvervoer en zorgt ervoor dat de voertuigen op tijd op de juiste bestemming aankomen.

Salaris Rangeerder

Het salaris van een rangeerder kan verschillen, afhankelijk van de werkervaring en verantwoordelijkheden die bij de functie komen kijken. Als startend rangeerder kun je gemiddeld een bruto maandsalaris verdienen tussen de €1.950 en €2.650. Naarmate je meer ervaring opdoet en meer verantwoordelijkheden krijgt, is het mogelijk dat je salaris stijgt. Daarnaast kun je, afhankelijk van je werktijden, ook toeslagen ontvangen, wat je salaris verder kan verhogen.

Het salaris van een rangeerder is niet statisch en kan variëren op basis van verschillende factoren. Werkervaring is bijvoorbeeld een belangrijke determinant van het salarisniveau. Hoe meer ervaring je hebt als rangeerder, hoe groter de kans is dat je in aanmerking komt voor een hoger loon.

Verder spelen ook de verantwoordelijkheden die je draagt als rangeerder een rol bij het bepalen van je salaris. Als je extra verantwoordelijkheden hebt binnen je functie, kun je in veel gevallen een hoger loon verwachten.

Daarnaast zijn de werktijden van invloed op het salaris van een rangeerder. Vaak werken rangeerders in ploegendiensten, wat kan leiden tot extra toeslagen. Deze toeslagen kunnen je salaris aanzienlijk verhogen.

Refereer op je website naar het onderstaande tabel voor een overzicht van het salarisbereik voor rangeerders:

Werkervaring Salarisrange
Startend rangeerder €1.950 – €2.650 per maand
Ervaren rangeerder Salaris kan oplopen

Vacatures Rangeerder

Ben je geïnteresseerd in een baan als rangeerder? Dan is er goed nieuws! Er zijn regelmatig vacatures beschikbaar voor rangeerders bij verschillende spoorweg- en transportbedrijven in Nederland. Of je nu net begint of al ervaring hebt, er zijn mogelijkheden op diverse niveaus.

Als rangeerder kun je vacatures vinden voor junior, medior en senior posities. Dit betekent dat er zowel banen zijn voor beginners als voor ervaren professionals. Daarnaast zijn er ook leerling- en omscholingsmogelijkheden voor mensen die interesse hebben om rangeerder te worden.

Om op de hoogte te blijven van nieuwe vacatures, is het aan te raden om regelmatig vacaturesites en de websites van specifieke spoorweg- en transportbedrijven te raadplegen. Zo mis je geen enkele kans om jouw droombaan als rangeerder te vinden.

Bedrijf Positie Locatie
NS Junior Rangeerder Utrecht
ProRail Medior Rangeerder Amsterdam
Rail Cargo Senior Rangeerder Rotterdam

Bovenstaande voorbeelden geven een idee van de diversiteit aan vacatures die beschikbaar kunnen zijn voor rangeerders. De exacte posities, locaties en vereisten kunnen variëren, dus zorg ervoor dat je de specifieke vacaturesites in de gaten houdt voor de meest actuele informatie.

Rangeerder worden biedt een geweldige kans om deel uit te maken van de spoorweg- en transportsector. Grijp nu de kans en vind jouw ideale baan als rangeerder!

Opleidingen Rangeerder

Hoewel er geen specifieke opleidingen zijn om rangeerder te worden, bieden spoorweg- en transportbedrijven wel interne opleidingen aan. Deze opleidingen worden vaak door het bedrijf zelf verzorgd en zijn gericht op het aanleren van de benodigde kennis en vaardigheden voor de functie van rangeerder. Het hebben van kennis en ervaring in de transportsector kan ook van belang zijn bij toelating tot deze interne opleidingen. Het is daarom aan te raden om contact op te nemen met specifieke bedrijven om meer informatie te verkrijgen over de opleidingsmogelijkheden.

Rangeerder worden vereist geen specifieke vooropleiding, maar het kan gunstig zijn om een achtergrond te hebben in techniek, logistiek of transport. Door middel van de interne opleiding zal je worden opgeleid tot een gekwalificeerde rangeerder en leer je alle benodigde vaardigheden en procedures die nodig zijn voor het uitvoeren van de functie.

De interne opleidingen omvatten meestal zowel theoretische als praktische aspecten van het werk als rangeerder. Je leert bijvoorbeeld over veiligheid en regelgeving, het koppelen en ontkoppelen van wagons, het gebruik van rangeerapparatuur en het plannen van rangeerbewegingen. Daarnaast zijn er ook trainingen gericht op communicatie en samenwerking, omdat rangeerders vaak in teams werken en moeten communiceren met andere spoorwegmedewerkers.

Een voorbeeld van een trainingsprogramma voor rangeerders kan er als volgt uitzien:

Opleidingsonderdeel Inhoud
Theorie – Veiligheid en regelgeving
– Procedures en protocollen
– Logistiek en transportkennis
– Communicatie en samenwerking
Praktijk – Koppelen en ontkoppelen van wagons
– Gebruik van rangeerapparatuur
– Plannen en uitvoeren van rangeerbewegingen
– Controle en onderhoud van voertuigen

Na het succesvol afronden van de interne opleiding en het behalen van de benodigde certificaten en vergunningen, ben je klaar om als rangeerder aan de slag te gaan. Het is belangrijk om regelmatig bijscholingscursussen te volgen om je kennis en vaardigheden up-to-date te houden en om in aanmerking te komen voor doorgroeimogelijkheden binnen het vakgebied.

Doorgroeien als Rangeerder

Als rangeerder zijn er verschillende doorgroeimogelijkheden die je carrière naar een hoger niveau kunnen tillen. Naarmate je meer ervaring en kennis opdoet in het vakgebied, kun je stappen zetten richting een leidinggevende functie, waarbij je meer verantwoordelijkheden krijgt en een team van rangeerders aanstuurt. Deze leidinggevende functie kan bijvoorbeeld een shiftleader of ploegleider zijn, waarbij je een belangrijke rol speelt in het efficiënt en veilig laten verlopen van het rangeerproces.

Om je professionele groei als rangeerder te bevorderen, is het ook mogelijk om aanvullende certificeringen te behalen en trainingen te volgen. Deze kunnen je vaardigheden en kennis verder ontwikkelen en je meer kansen bieden op het gebied van carrièremogelijkheden.

Door te blijven investeren in je persoonlijke en professionele ontwikkeling, kun je jezelf onderscheiden als rangeerder en in aanmerking komen voor hogere functies met meer verantwoordelijkheden. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen binnen de spoorwegsector en eventuele mogelijkheden voor bijscholing of specialisatie te benutten.

Competenties rangeerder

Om succesvol te zijn als rangeerder zijn er bepaalde competenties en vaardigheden die je nodig hebt. Het werk van een rangeerder vereist een combinatie van technische kennis, analytisch denken en persoonlijke eigenschappen. Hieronder zijn enkele belangrijke competenties en vaardigheden die je als rangeerder moet bezitten:

 • Analytisch denken: Als rangeerder moet je in staat zijn om problemen vanuit verschillende perspectieven te bekijken en oplossingen te vinden. Het vermogen om analytisch te denken helpt je bij het identificeren van mogelijke risico’s en het nemen van effectieve beslissingen.
 • Vitaliteit: Het werk van een rangeerder kan fysiek veeleisend zijn, dus het is belangrijk om over voldoende vitaliteit en energie te beschikken om de taken uit te voeren. Dit omvat een goede conditie en uithoudingsvermogen.
 • Positiviteit: Als rangeerder werk je vaak onder tijdsdruk en moet je flexibel kunnen omgaan met veranderingen. Het is belangrijk om een positieve instelling te hebben en goed te kunnen omgaan met stressvolle situaties.
 • Zelfsturing: Als rangeerder werk je vaak zelfstandig en moet je in staat zijn om zelfverantwoordelijkheid te tonen. Je moet zelfstandig kunnen werken en in staat zijn om prioriteiten te stellen.
 • Gestructureerd werken: Het werk als rangeerder vereist een gestructureerde aanpak. Je moet in staat zijn om taken en activiteiten te organiseren en efficiënt te plannen.
 • Doelgerichtheid: Als rangeerder is het belangrijk om nauwkeurig en doelgericht te werken. Je moet in staat zijn om taken binnen de gestelde tijdslimieten uit te voeren en ervoor te zorgen dat alles volgens plan verloopt.
 • Ambitie en leergierigheid: Om succesvol te zijn als rangeerder, is het belangrijk om een hoge mate van ambitie en leergierigheid te hebben. Je moet bereid zijn om continu te blijven leren en jezelf te verbeteren om je professionele groei te bevorderen.

Met deze competenties en vaardigheden kun je als rangeerder voldoen aan de eisen van de functie en zorgen voor een succesvolle carrière in het spoorwegvervoer.

Competenties Vaardigheden
Analytisch denken – Problemen identificeren en oplossingen vinden
– Risico’s inschatten
– Effectieve beslissingen nemen
Vitaliteit – Goede conditie
– Uithoudingsvermogen
Positiviteit – Flexibel omgaan met veranderingen
– Omgaan met stressvolle situaties
Zelfsturing – Zelfstandig kunnen werken
– Prioriteiten kunnen stellen
Gestructureerd werken – Taken en activiteiten organiseren
– Efficiënt plannen
Doelgerichtheid – Nauwkeurig en doelgericht werken
– Timemanagement
Ambitie en leergierigheid – Continu blijven leren en verbeteren
– Streven naar professionele groei

Persoonstypen Rangeerder

Het beroep van rangeerder vereist bepaalde persoonlijkheidstypen. Om succesvol te zijn in deze functie, zijn er specifieke eigenschappen en kenmerken die van belang zijn. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste persoonlijkheidstypen en eigenschappen die een rangeerder nodig heeft:

 • Analytisch denken: Een rangeerder moet in staat zijn om analytisch te denken en complexe situaties te kunnen ontleden. Hierdoor kan hij efficiënt problemen oplossen en snel beslissingen nemen.
 • Goed kunnen plannen: Een rangeerder moet goed kunnen plannen en organiseren. Het werk vereist het opstellen van een duidelijke werkvolgorde en het efficiënt gebruikmaken van de beschikbare tijd en middelen.
 • Gedetailleerd werken: Rangeerwerk vereist nauwkeurigheid en oog voor detail. Een rangeerder moet in staat zijn om gedetailleerd te werken en fouten te minimaliseren.
 • Leergierigheid: Het spoorwegvervoer is continu in ontwikkeling en er kunnen nieuwe technieken en procedures worden geïntroduceerd. Een rangeerder moet leergierig zijn en bereid zijn om zijn kennis en vaardigheden up-to-date te houden.
 • Enthousiasme: Een rangeerder moet enthousiast zijn over zijn werk en gemotiveerd zijn om elke dag het beste te geven. Enthousiasme draagt bij aan een positieve werkhouding en het leveren van kwaliteitswerk.
 • Zelfverzekerdheid: Als rangeerder moet je zelfverzekerd zijn in je beslissingen en acties. Je moet in staat zijn om zelfstandig te werken en verantwoordelijkheid te nemen voor je taken.
 • Ondernemendheid: Een rangeerder moet proactief zijn en initiatief tonen. Je moet kunnen anticiperen op mogelijke problemen en tijdig actie ondernemen om deze op te lossen.

Door het bezitten van deze persoonlijkheidstypen en eigenschappen kan een rangeerder succesvol zijn in zijn functie en bijdragen aan een efficiënte en veilige uitvoering van het spoorwegvervoer.

Baankansen Rangeerder

De baankansen voor rangeerders zijn over het algemeen goed. Er is voldoende vraag naar rangeerders en er zijn mogelijkheden om door te groeien naar meer verantwoordelijke functies. Momenteel zijn er meerdere vacatures beschikbaar voor rangeerders in verschillende steden in Nederland. Het is verstandig om regelmatig vacaturesites in de gaten te houden voor nieuwe mogelijkheden.

Werken als rangeerder biedt stabiliteit en werkgelegenheid in de transportsector. Met het groeiende belang van het spoorwegvervoer zijn rangeerders nodig om de logistiek soepel te laten verlopen. Er zijn zowel instapniveaus voor beginners als mogelijkheden om door te groeien naar leidinggevende posities.

Als rangeerder kun je werken bij verschillende spoorweg- en transportbedrijven in Nederland. Deze bedrijven hebben vaak rangeerterreinen bij spoorwegknooppunten, in industriegebieden of in havens. Je werkt in teamverband onder leiding van een ploegleider en hebt contact met andere spoorwegmedewerkers, machinisten en chauffeurs.

De werkgelegenheid voor rangeerders is stabiel en er zijn voldoende mogelijkheden om een baan te vinden in deze sector. Het is raadzaam om regelmatig vacaturesites te raadplegen en geïnteresseerd te blijven in nieuwe mogelijkheden.

Voordelen van werken als rangeerder

 • Stabiele baankansen in de transportsector
 • Mogelijkheden om door te groeien naar leidinggevende functies
 • Werken in een team en samenwerken met andere spoorwegmedewerkers
 • Interessante werkomgeving op rangeerterreinen en in spoorwegknooppunten
 • De mogelijkheid om bij te dragen aan een efficiënt en betrouwbaar spoornetwerk

Waar werkt een Rangeerder?

Rangeerders werken op rangeerterreinen bij spoorwegknooppunten, in industriegebieden of in havens. Ze zijn werkzaam in de transportsector, bijvoorbeeld bij spoorweg- of transportbedrijven. Als rangeerder werk je vaak in teamverband onder leiding van een ploegleider. Daarnaast heb je regelmatig contact met andere spoorwegmedewerkers, machinisten en chauffeurs. Het werkgebied van een rangeerder bevindt zich in de profitsector en de werktijden kunnen zowel in ploegendiensten als in avond- en nachturen plaatsvinden.

FAQ

Wat zijn de taken van een rangeerder?

Een rangeerder is verantwoordelijk voor het verplaatsen van voertuigen over korte afstanden, zoals het koppelen van wagons en het gereedmaken van treinstellen voor vertrek.

Wat zijn de verantwoordelijkheden van een rangeerder?

Een rangeerder controleert voertuigen op schade en zorgt ervoor dat ze veilig kunnen vertrekken. Ze zorgen ervoor dat de voertuigen efficiënt en probleemloos gebruikt kunnen worden.

Welke vaardigheden zijn nodig om een rangeerder te zijn?

Een rangeerder moet analytisch kunnen denken, gestructureerd werken, prioriteiten kunnen stellen en doelgericht kunnen werken. Daarnaast is ambitie en leergierigheid belangrijk voor persoonlijke en professionele groei.

Wat is het gemiddelde salaris van een rangeerder?

Het salaris van een rangeerder varieert, afhankelijk van ervaring en verantwoordelijkheden. Als startend rangeerder verdien je gemiddeld tussen de €1.950 en €2.650 bruto per maand.

Waar kan ik vacatures voor rangeerders vinden?

Vacatures voor rangeerders zijn te vinden op diverse online vacaturesites en de websites van specifieke spoorweg- en transportbedrijven.

Zijn er opleidingen beschikbaar om rangeerder te worden?

Hoewel er geen specifieke opleidingen zijn, zijn er interne opleidingen beschikbaar bij spoorweg- en transportbedrijven. Deze richten zich op het aanleren van de benodigde kennis en vaardigheden.

Zijn er doorgroeimogelijkheden als rangeerder?

Ja, naarmate je meer ervaring en kennis opdoet, kun je doorgroeien naar een leidinggevende functie zoals shiftleader of ploegleider.

Welke competenties zijn belangrijk voor een rangeerder?

Als rangeerder moet je analytisch kunnen denken, goed kunnen plannen, gedetailleerd kunnen werken en leergierig zijn. Enthousiasme, zelfverzekerdheid en ondernemendheid zijn ook belangrijke eigenschappen.

Welke persoonlijkheidstypen zijn geschikt voor het beroep van rangeerder?

Rangeerders moeten analytisch en gedetailleerd kunnen werken, leergierig zijn en beschikken over enthousiasme, zelfverzekerdheid en ondernemendheid.

Wat zijn de baankansen voor rangeerders?

De baankansen voor rangeerders zijn over het algemeen goed. Er is voldoende vraag en er zijn mogelijkheden om door te groeien naar meer verantwoordelijke functies.

Waar werken rangeerders?

Rangeerders werken op rangeerterreinen bij spoorwegknooppunten, in industriegebieden of havens. Ze werken vaak in teamverband onder leiding van een ploegleider.

Bron Links

IQ Select Banenscan

IQ Select Banenscan

Op zoek naar een baan? Zet ons aan het werk

Gelukkig kunnen wij het je iets makkelijker maken. Met onze Banenscan solliciteer je snel en gemakkelijk bij IQ Select en weten wij precies waar je naar op zoek bent. Wij vinden vervolgens eenvoudiger een baan die écht bij je past. Doe de Banenscan en ontdek hoe makkelijk solliciteren kan zijn. Ongewoon goed geregeld, dat is solliciteren via IQ Select.

Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou en jouw internetgedrag verzamelen, zowel binnen als buiten onze website. Op basis daarvan passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Meer informatie lees je in ons cookie statement.

Kies je voor accepteren, dan plaatsen we alle cookies. Kies je voor afwijzen, dan plaatsen we alleen functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen.

Accepteren Weigeren Meer opties

Deze website gebruikt cookies

Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou en jouw internetgedrag verzamelen, zowel binnen als buiten onze website. Op basis daarvan passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Meer informatie lees je in ons cookie statement.

Kies je voor accepteren, dan plaatsen we alle cookies. Kies je voor afwijzen, dan plaatsen we alleen functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen.

Functionele cookies
Arrow down

Functionele cookies zijn essentieel voor het correct functioneren van onze website. Ze stellen ons in staat om basisfuncties zoals paginanavigatie en toegang tot beveiligde gebieden mogelijk te maken. Deze cookies verzamelen geen persoonlijke informatie en kunnen niet worden uitgeschakeld.

Analytische cookies
Arrow down

Analytische cookies helpen ons inzicht te krijgen in hoe bezoekers onze website gebruiken. We verzamelen geanonimiseerde gegevens over pagina-interacties en navigatie, waardoor we onze site voortdurend kunnen verbeteren.

Marketing cookies
Arrow down

Marketing cookies worden gebruikt om bezoekers te volgen wanneer ze verschillende websites bezoeken. Het doel is om relevante advertenties te vertonen aan de individuele gebruiker. Door deze cookies toe te staan, help je ons relevante inhoud en aanbiedingen aan je te vertonen.

Accepteren Opslaan

Wij vinden jouw
nieuwe baan

Zie je de weg niet door alle vacatures? Schrijf je in. We nemen dan persoonlijk contact met je op. We bespreken de mogelijkheden en vinden de beste baan voor jou.

Wij vinden jouw
nieuwe baan

Zie je de weg niet door alle vacatures? Laat ons je bellen. We nemen dan persoonlijk contact met je op. We bespreken de mogelijkheden en vinden de beste baan voor jou.

Zoeken