Vrachtwagenchauffeur worden

Sommige dingen voor vrachtwagenchauffeurs zijn niet helemaal duidelijk. Hoe wordt je nu een vrachtwagenchauffeur? Op deze pagina vind je alle informatie over het worden van vrachtwagenchauffeur.

Inhoudsopgave

Het beroep van vrachtwagenchauffeur is vitaal voor de economie; chauffeurs zorgen voor het transport van goederen die mensen dagelijks gebruiken. Het is een carrière die niet alleen onafhankelijkheid en reizen biedt, maar ook de kans om een cruciale rol in de logistieke keten te spelen. In dit artikel behandelen we de verschillende paden en opleidingen die je kunt volgen om vrachtwagenchauffeur te worden, inclusief betaalde opleidingen, cursussen en het belang van baangarantie.

Veelgestelde vragen over opleiding vrachtwagenchauffeur

Opleiding vrachtwagenchauffeur

Om vrachtwagenchauffeur te worden, is een specifieke opleiding vereist die je voorbereidt op het behalen van de benodigde rijbewijzen en je kennis laat maken met de industrie.

Betaalde opleiding vrachtwagenchauffeur

Sommige opleidingsinstituten of transportbedrijven bieden betaalde opleidingen aan. Dit betekent dat zij de kosten voor de opleiding op zich nemen, soms in ruil voor een dienstverband na het behalen van je rijbewijzen.

Een voorbeeld van een betaalde opleiding is de Transflex Academy. Hier krijg je de kans om je CE-rijbewijs te halen terwijl je ook geld verdient​1​. Je start met werken in een logistieke functie terwijl je je rijbewijs behaalt en bouwt vervolgens twee jaar ervaring op met de vlam in de pijp als volwaardig chauffeur​1​. Een van de voorwaarden om te beginnen is dat je in het bezit bent van rijbewijs B en een Verklaring Omtrent Gedrag (V.O.G.) kunt overleggen​.

Opleiding rijbewijs C met baangarantie

Er zijn opleidingen waarbij je direct na het behalen van je rijbewijs C gegarandeerd aan de slag kunt. Deze baangarantie is een aantrekkelijke voorwaarde voor velen die een carrièreswitch overwegen.

 

Vrachtbaan.nl biedt ook een opleiding met baangarantie. Ze werken samen met het opleidingsinstituut Van Buuren Opleidingen om je op te leiden tot nationaal of internationaal vrachtwagenchauffeur. Naast het behalen van je groot rijbewijs C, moet je ook Code 95 behalen, wat bestaat uit een medische keuring, drie theorie-examens en een praktijkexamen​2.

Omscholing vrachtwagenchauffeur met baangarantie

Voor diegenen die vanuit een andere sector komen, bieden sommige bedrijven omscholingstrajecten met baangarantie. Hierbij word je omgeschoold tot vrachtwagenchauffeur en is een baan na het succesvol afronden van de opleiding gegarandeerd.

Vrachtwagenchauffeur opleiding en werk

De weg naar vrachtwagenchauffeur hoeft niet alleen uit opleiding te bestaan; vele opleidingstrajecten integreren werkervaring vanaf het begin. Dit biedt een unieke kans om te leren terwijl je al in het veld aan het werk bent, wat de overgang naar een fulltime rol als chauffeur versoepelt.

 

Dit traject begint vaak met een periode van praktijkervaring in een ondersteunende rol binnen een transportbedrijf, gevolgd door een gestructureerd opleidingsprogramma. Gedurende deze tijd kun je praktische ervaring opdoen in de logistiek, wat je helpt om de theorie die je leert tijdens je opleiding tot rijbewijs C of CE in context te plaatsen.

 

Door werk en opleiding te combineren, krijg je niet alleen een beter begrip van de transportsector, maar bouw je ook een professioneel netwerk op en ontwikkel je praktische vaardigheden die essentieel zijn voor je toekomstige carrière. Bovendien kun je door deze aanpak vaak sneller doorstromen naar een betaalde chauffeurspositie, omdat werkgevers zien dat je toegewijd bent en relevante ervaring hebt opgedaan

Cursus vrachtwagenchauffeur

Naast volledige opleidingstrajecten zijn er ook kortere cursussen beschikbaar voor specifieke vaardigheden of certificeringen die nodig zijn voor vrachtwagenchauffeurs. Deze cursussen variëren van intensieve rijopleidingen tot cursussen over lading zekeren, EHBO onderweg, of het omgaan met gevaarlijke stoffen.

 

Het kiezen voor een cursus kan een goede optie zijn voor mensen die al enige ervaring hebben in de transportsector of die specifieke certificeringen nodig hebben om hun kwalificaties uit te breiden. Cursussen zijn vaak flexibeler qua tijdsduur en kunnen een goede aanvulling zijn op eerder verworven vaardigheden.

 

Aanvulling kunnen zijn op hun opleiding. Bijvoorbeeld:

 

  1. Nascholing BHV U21-1: Deze cursus is speciaal opgezet voor de nascholing van vrachtwagen- of buschauffeurs om te voldoen aan de code 95 vereisten​​.

 

  1. Chauffeursopleiding Goederenvervoer (CCV) via E-Learning of Thuisstudie: Deze opleidingen bieden flexibiliteit voor degenen die hun vrijheid waarderen en vracht veilig willen vervoeren​1​

 

  1. Cursus voor het werken met een Autolaadkraan tot 10 Tm: Deze cursus, conform Arbowet artikel 8, is bedoeld voor medewerkers die werkzaam zijn als vrachtwagenchauffeur en biedt inzicht in het veilig werken met een autolaadkraan​​

 

  1. Cursus Communicatieve Vaardigheden voor Chauffeurs (U-14): Als chauffeur ben je het visitekaartje van het bedrijf bij de klant. Deze cursus benadrukt het belang van service en communicatie in deze rol​1​.

Opleiding vrachtwagenchauffeur via bedrijf

Een andere route om vrachtwagenchauffeur te worden is via bedrijven die investeren in hun toekomstige werknemers. Sommige bedrijven bieden opleidingsprogramma’s aan waarbij ze de kosten voor het behalen van je vrachtwagenrijbewijs dekken. Dit is een aantrekkelijke optie voor diegenen die de financiële last van de opleiding niet zelf kunnen dragen.

Bedrijven die vrachtwagen rijbewijs betalen

Deze bedrijven zien het als een investering in betrouwbaar personeel. Door het financieren van de opleiding binden ze chauffeurs aan hun organisatie en zorgen ze voor een loyaal en professioneel team. Het gaat hier vaak om een wederzijdse overeenkomst waarbij de werknemer zich verbindt voor een bepaalde tijd bij het bedrijf te werken na het behalen van het rijbewijs.

Internationaal vrachtwagenchauffeur worden

Werken als internationaal vrachtwagenchauffeur biedt een kans om verschillende landen en culturen te ervaren terwijl je een belangrijke schakel in de internationale handel bent. Deze carrière vereist een specifieke opleiding en vaak aanvullende certificeringen.

Internationaal vrachtwagenchauffeur opleiding

De opleiding tot internationaal vrachtwagenchauffeur omvat doorgaans meer dan het behalen van een rijbewijs C of CE. Het gaat ook om het leren navigeren van internationale transportregelgeving, het beheersen van langeafstandstransporttechnieken en soms zelfs taalvaardigheden. Het succesvol afronden van een dergelijke opleiding vergroot je kansen op de arbeidsmarkt en bereidt je voor op de unieke uitdagingen van het internationale wegtransport.

Veelgestelde vragen over vrachtwagenchauffeur worden

Om vrachtwagenchauffeur te worden, heb je minimaal je rijbewijs C nodig. Voor het vervoeren van aanhangers of opleggers is ook rijbewijs CE vereist. Daarnaast is de basiskwalificatie Code 95 noodzakelijk voor het beroepsmatig besturen van een vrachtwagen.

De duur van de opleiding kan variëren. Een volledige rijopleiding inclusief Code 95 kan enkele maanden tot een jaar in beslag nemen, afhankelijk van de intensiteit van de cursus en of je deze voltijd of deeltijd volgt.

Om vrachtwagenchauffeur te worden, moet je een rijopleiding volgen bij een erkende opleider, je rijbewijs C of CE en de Code 95 behalen. Daarnaast is het aan te raden om ervaring op te doen bij een transportbedrijf.

Naast de vereiste rijbewijzen (C en eventueel CE) en Code 95, heb je ook een goede fysieke gezondheid nodig, aangezien het beroep fysiek belastend kan zijn. Ook is een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) vaak vereist.

Het behalen van een vrachtwagenrijbewijs kan, afhankelijk van de opleiding en persoonlijke vaardigheid, tussen de enkele weken en enkele maanden duren.

ALLES WAT JE MOET WETEN ALS VRACHTWAGENCHAUFFEUR
Veelgestelde vragen over code 95
Veelgestelde vragen over loon vrachtwagenchauffeur
Veelgestelde vragen over opleiding vrachtwagenchauffeur
Veelgestelde vragen over rijbewijs vrachtwagenchauffeur
Veelgestelde vragen over werktijden vrachtwagenchauffeur
Veelgestelde vragen overige vragen
Neem contact met ons op!

Staat je vraag en antwoord er niet tussen of wil je meer weten?
Vul hieronder je gegevens in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met jou op!